Тръмп оттегли САЩ от ядрената сделка с Иран

Вашингтон връща санкциите срещу Техеран, който обяви, че остава в споразумението

Тръмп оттегли САЩ от ядрената сделка с Иран
Американският президент Доналд Тръмп обяви, че оттегля САЩ от ядрената сделка с Иран въпреки предупрежденията на западните си партньори и Москва да не прави това. Той каза, че Вашингтон ще възобнови санкциите срещу Техеран, които бяха в сила преди администрацията на предшественика му Барак Обама да сключи сделката с Иран през 2015 година.
 
Решението на Тръмп бе очаквано и вероятно ще повиши риска от конфликт в Близкия изток, разочарова европейските съюзници на САЩ и наруши световните петролни доставки, отбелязва Ройтерс.
 
”Иранската сделка е дефектна в сърцевината си“, заяви Тръмп в телевизионно обръщение от Белия Дом. По думите му ядреното споразумение е "ужасна, едностранчива сделка, която не е донесла мир и никога няма да го направи".
 
Той добави, че Техеран е водещият световен спонсор на тероризма и разкритикува влиянието му в региона на Близкия Изток.
 
"През годините Иран и съюзниците му бомбардираха американски посолства и военни обекти, убиха стотици американски военнослужещи и отвлякоха, хвърлиха в затвора и измъчваха американски граждани. Иранският режим финансираше своето царство на хаоса и терора, като ограбваше богатството на собствения си народ", посочи Тръмп.
 
Иран остава в споразумението
 
Малко по-късно иранският президент Хасан Рохани каза, че Иран ще остане в ядреното споразумение без САЩ. Той добави, че Техеран е изпълнявал всичките си задължения и предстои да обсъди ситуацията с европейските страни, Русия и Китай.
 
В същото време Рохани заплаши, че ако тези преговори не дадат резултат, Техеран е готов да възобнови неограничено промишлено обогатяване на уран.
 
Споразумението беше подписано през 2015 година между Иран и групата 5 плюс 1 (САЩ, Франция, Великобритания, Китай, Русия и Германия). С него бяха отменени икономическите санкции срещу Иран в замяна на ограничаване на ядрените амбиции на Ислямската република.
 
Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини обяви, че Европейският съюз е решен да запази ядреното споразумение с Иран, а френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция, Германия и Великобритания съжаляват за решението на САЩ.
 
Израел очаквано подкрепи Тръмп
 
Очаквано Израел и Саудитска Арабия подкрепиха решението на Тръмп.
 
"Израел подкрепя напълно смелото решение, взето днес от президента Тръмп, да отхвърли катастрофалното ядрено споразумение”,  каза израелският премиер Бенямин Нетаняху.
 
Споразумението, с което се налага на Иран забрана да произвежда ядрено гориво дори за мирни цели, беше едно от ключовите постижения на предишния президент Барак Обама. 
 
В последните месеци европейските лидери положиха много сили да разубедят Тръмп и предупредиха, че оттеглянето на САЩ ще обезсмисли години работа.
 
Франция и Германия вече предупредиха, че отмяната на договора може да доведе до война в Близкия изток. Британският външен министър Борис Джонсън, който беше на посещение в САЩ, заяви, че доколкото му е известно, администрацията на американския президент Доналд Тръмп няма ясен план за действие.
 
През цялата си кандидатпрезидентска кампания през 2016 г. Тръмп повтаряше, че то е катастрофално и необмислено, макар че в продължение на повече от година позволяваше на съветниците си по националната сигурност да го убедят, че споразумението е по-добро от алтернативите. 
 
Тези съветници обаче бяха уволнени през последните месеци и заменени с противници на ядрената сделка. Тръмп е недоволен от сроковете от 10 и 15 години, след изтичането на които Иран ще може да осъществява ядрени изследвания и да произвежда ядрено гориво за мирни цели. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?