Тръмп поиска прокурорско разследване на "Ню Йорк Таймс"

Тръмп поиска прокурорско разследване на "Ню Йорк Таймс"

Американският президент Доналд Тръмп поиска от главния прокурор на САЩ да разследва "Ню Йорк Таймс", заради анонимна статия.

Той призова отново за прекратяване на специалното разследване за руска намеса в американските избори и определи изслушването на претендента за Върховния съд Брет Кавано като унижение за Демократическата партия.

Президентът Доналд Тръмп е поискал от главния прокурор Джеф Сешън да разследва и разкрие кой стои зад критичната статия, която тази седмица се появи в "Ню Йорк Таймс". Според Тръмп Сешън трябва да предприеме действия за разкриване на самоличността на автора.

Статията беше публикувана без име, а авторът ѝ беше представен само като високопоставен служител на Белия дом. Още след излизането на статията, в която се говори за вътрешна съпротива срещу некомпетентността и изблиците на Тръмп, президентът поиска от вестника да обяви името на написалия материала и дори призова журналистите от "Ню Йорк Таймс" да разследват кой е източникът.

През последните дни Тръм негодува срещу статията, като нарича автора ѝ "страхливец" и в същото време допуска, че материалът може да навреди на националната сигурност. Ето защо той призова за наказателно разследване. "Нито потвърждаваме, нито отказваме да извършим проверка", заяви говорителят на Министерството на правосъдието Сара Флорес пред CNN.

Тръмп заяви, че анонимната публикация представлява заплаха за националната сигурност, тъй като този човек все още е част от правителството и не трябва да присъства на срещи на високо равнище.

Край за руското разследване

В същото време определи текущото разследване за руска намеса в президентските избори не само като лошо за страната, но и “несправедливо за междинните избори”, които предстоят през ноември.

Според Тръмп специалният прокурор Робърт Мълър е трябвало да приключи разследването "отдавна". Държавният глава още веднъж повтори пред репортери, че няма тайни споразумения между никой от президентската му кампания и руското правителство.

По повод на провелият се 4-дневен маратон за изслушване в Сената на кандидата за Върховен съдия Брет Кавано, Тръмп коментира безредиците, предизвиквани от някои демократи с думите: "Притеснително е да виждаме как хората се унижават като крещят и викат към този достоен мъж". Гласуването за номинацията на Кавано ще е през октомври.

Критики от Обама

В същото време бившият американски президент Барак Обама обвини управляващата Републиканска партия, че подкопава отношенията със съюзниците на САЩ и че търси сближение с Русия.

В публична реч в Ърбана, щата Илинойс, Обама загатна за неотдавнашната среща на сегашния президент Доналд Тръмп с руския лидер Владимир Путин.

"Какво е станало с Републиканската партия? Та нейният централен, сплотяващ принцип във външната политика бе борбата срещу комунизма. А сега те се умилкват на бившия шеф на КГБ! Активно блокират законодателство, което би защитило изборите ни от руска атака. Какво стана?!," попита Обама.

Речта му в Ърбана предшества серия от публични прояви на Обама в помощ на демократите, които се опитват да си върнат мнозинството в Конгреса на междинните избори през ноември.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?