Тръмп предложи промени в избирателната система на САЩ

Тръмп се завърна, пишат световни медии

Тръмп предложи промени в избирателната система на САЩ

Бившият американски президент Доналд Тръмп предложи серия от промени в избирателната система на САЩ, сред които ограничаване на гласуването извън избирателните секции и на дните, в които американците могат да гласуват, съобщи Ройтерс.

Предложенията си Тръмп направи в неделя в реч пред Конференцията за консервативно политическо действие в Орландо, Флорида.

Смята се, че националната кампания на демократите да мотивират черни гласоподаватели и млади хора да се регистрират, както и отказът на Тръмп да призове поддръжниците на републиканците да гласуват отсъствено, са допринесли за загубата на Тръмп на изборите на 3 ноември с около 7 милиона гласа.

В Орландо бившият президент заяви, че изборният ден трябва да бъде само един, а не поредица от дни, които водят до действителната дата на изборите. "Трябва да има основателна причина някой да гласува извън секциите", каза Тръмп.

Той също предложи отмяна на гласуването по пощата, както и изискване гласоподавателите да представят документ за самоличност, когато гласуват лично, и универсална система за удостоверяване на подписа, когато гласуват извън секциите.

Речта на Тръмп е на фона на усилията на Републиканската партия да промени изборните закони след загубата си на изборите за президент и за Сенат през 2020 г. Десетки републикански конгресмени внесоха законопроекти за ограничаване на начините на гласуване в различни щати из цялата страна.

Тръмп каза още, че републиканците трябва да се борят твърдо срещу нов законопроект, който включва разпоредба, че избирателните райони за Конгреса ще бъдат определяни от независими комисии, вместо от законодателните органи на щатите. "Това чудовище трябва да бъде спряно", заяви Тръмп.

Да се кандидатира за трети път

Бившият президент намекна, че може да се кандидатира за трети път за президентския пост на изборите през 2024 г., съобщи Ройтерс. Същевременно Тръмп повтори твърденията си, че е спечелил изборите през 2020 г.

Бившият президент отново отказа да признае поражението си на 3 ноември миналата година и отправи остра критика към действията на президента Джо Байдън. Тръмп порица действията на кабинета на Байдън по отношение на граничната сигурност и заяви: "Те току-що изгубиха Белия дом. Но кой знае, кой знае, аз може дори да реша да ги победя за трети път."

След изборното поражение в Републиканската партия избухна вътрешна битка. Някои фигури като лидера на малцинството в Сената Мич Макконъл бързат да изтласкат Тръмп на заден план, докато други, като съюзника на Тръмп, сенатора Линдзи Греъм, смятат, че бъдещето на партията зависи от енергията на свързаната с бившия президент консервативна база.

В речта си в неделя Тръмп заяви, че Републиканската партия е единна и че той няма планове да поставя основите на трета партия - идея, която беше обсъждал със свои съветници през последните месеци. "Ние не поставяме началото на нови партии. Ние имаме Републиканската партия. Тя ще бъде единна и по-силна от когато и да било. Аз няма да основавам нова партия", каза Тръмп.

Резултатите от проучване сред участници в срещата на Конференцията за консервативно политическо действие показват силна подкрепа за Тръмп. 55 процента от тях са заявили, че биха гласували за него на изборите през 2024 г. На второ място е губернаторът на Флорида Рон ДеСантис с 21 процента.

Подкрепата на Тръмп на конференцията беше толкова силна, че участниците откриха негова златна статуя, а синът му Доналд Тръмп-младши направи игра на думи с абревиатурата на Конференцията за консервативно политическо действие (CPAC) и я обяви за "T-PAC" (от Т като Тръмп - б.ред.). Според съветник на бившия президент неговата краткосрочна цел е да създаде консервативна политическа организация, която да подкрепя кандидати, които следват политиките му.

Тръмп започна речта си с един час закъснение и заяви, че желае да спаси културата и идентичността на Съединените щати. Той отправи критика към новия президент по въпроси като имиграцията, граничната сигурност по границата с Мексико и бавното отваряне на училищата заради пандемията. "Джо Байдън имаше най-катастрофалния първи месец (на мандата) от който и да било президент в съвременната история", каза Тръмп.

Последните социологически проучвания показват одобрение на действията на Байдън от доста над 50 процента от американците.

Белият дом от своя страна показа ясно, че има намерение да игнорира речта на Тръмп. "Нашият фокус със сигурност не е върху това какво казва президентът Тръмп" на Конференцията за консервативно политическо действие, каза говорителката на Белия дом Джен Саки пред журналисти миналата седмица.

Тръмп се завърна, пишат световни медии

"Новините за кончината на Тръмп са силно преувеличени", отбелязва британският в. "Телеграф" в анализ, перифразирайки известно изказване на Марк Твен. Речта му показа, че той отново е в играта. Той обаче даваше уклончиви отговори на въпросите за евентуална нова кандидатура, като че ли проучваше почвата.

Никой друг предишен президент на САЩ не е отправял толкова скоро след поражението си злостни нападки срещу своя наследник, както и не е допускал възможността да се кандидатира отново. Никога един загубил на изборите експрезидент не е вземал думата, за да порицае изборите, които според него са били фалшифицирани. Но в речта си в Орландо, щата Флорида, Доналд Тръмп добави тези две безпрецедентни действия към дългия списък на пренебрегнатите от него норми на американската политика, отбелязва френският в. "Монд".

Освен нападките срещу администрацията на Байдън, която работи от по-малко от шест седмици, но вече е призната за виновна за всички злини, Доналд Тръмп искаше да демонстрира властта си над Републиканската партия. Завладяната публика и отсъствието на нюансирани или разнопосочни гласове в Реоубликанската партия само му помогнаха. Така например отсъстваха бившият вицепрезидент Майк Пенс, както и лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл, който порица особено сурово бившия президент на САЩ за поддържането на конспиративната теория, че изборите на 3 ноември са "откраднати". С малки изключения, поканените на тридневната среща на консерваторите се състезаваха в демонстрациите на лоялност и в оспорването на честността на президентските избори.

Култ към личността

Наличието на златна статуя на Тръмп - изработена в Мексико от живеещ в чужбина негов почитател - в коридорите на големия хотел, където се провеждаше събитието, подхранваше впечатлението за култ към личността, отбелязва в. "Монд".

Докато Тръмп се завръща на политическата сцена, въпросът е може ли Републиканската партия да намери начин да продължи без него, пита в. "Вашингтон пост".

Също като повечето републикански събития тези дни, Конференцията за консервативно политическо действие във Флорида беше по-скоро събитие, посветен на Тръмп и тръмпизма, отколкото на традиционния консерватизъм. Конференцията, макар и да не е представителна за по-широкото консервативно движение, отразява популярността на движението на Тръмп "Да направим Америка отново велика". Отцепниците не са добре дошли в този клуб, както показа в петък Доналд Тръмп младши, отправяйки нападки срещу конгресменката Лиз Чейни, която не само гласува за импийчмънт на Тръмп, а и заяви, че експрезидентът "не бива да играе роля в бъдещето на партията или на страната".

Въпреки твърденията за противното, разделението в Републиканската партия е факт - но малцина републиканци, като Чейни или сенатор Мит Ромни от Юта, са склонни да оспорят лъжите на Тръмп и да се противопоставят на лидерската му роля. Опасенията от ответни действия карат много консерватори, които биха могли да очакват посрещане с добре дошли на консервативната конференция, да се отказват сами да присъстват.

Възгледите на Тръмп за света - от националистическата му догма "Америка на първо място" до лъжите за откраднати избори - се разпространиха сред електората на партията и засега няма особена вероятност влиянието му да отслабне. Въпреки това мнозина републиканци казват в частни разговори (или се надяват), че то може да отслабне с времето. Много републиканци искат да го оставят в миналото и някои вече се опитват да предприемат действия, които с времето биха могли да откъснат партията от Тръмп и да я върнат партията към позиции, по-близки до тези преди възхода на експрезидента, пише американското издание.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?