Тръмп предложил на Ким Чен-ун да се върне в Пхенян с американския президентски самолет

Тръмп предложил на Ким Чен-ун да се върне в Пхенян с американския президентски самолет

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е предложил на севернокорейския лидер Ким Чен-ун да се върне в Пхенян с американския президентски самолет "Еърфорс уан" след срещата им на високо равнище в Ханой през 2019 г., разкрива документален филм на Би Би Си.

Според филма "Trump Takes on the World" с това предложение предишният президент на САЩ е "удивил и най-опитните дипломати". Ким е отказал, отбелязва Франс прес.

Тръмп предложи на Ким да се върне в страната си с Еърфорс уан, казва пред Би Би Си Матю Потингер, съветник на експрезидента републиканец. "Президентът знаеше, че Ким е пристигнал в Ханой след няколкодневно пътуване с влак през Китай и каза: "Мога да ви върна у дома за два часа, ако желаете". Ким отказа", допълва Потингер.

Ако севернокорейският лидер беше приел предложението, неговото присъствие (а вероятно и това на част от антуража му) на борда на американския президентски самолет във въздушното пространство на Северна Корея щеше да създаде множество проблеми със сигурността, отбелязва АФП.

Ким пристигна за първата си среща с Тръмп, в Сингапур през 2018 г., на борда на самолет, взет назаем от Китай. Пекин е решен да запази сферата на влиянието си в Северна Корея, която играе ролята на буфер между китайските граници и американските войници в Южна Корея. На срещата в Сингапур Доналд Тръмп показа на Ким президентския автомобил отвътре, демонстрирайки сближаването им. След като си размениха обиди и заплахи с ядрена война, Ким Чен-ун и Тръмп доста се сближиха, а срещите им бяха както исторически, така и символични. Напредък по ключовия въпрос за ядрената и ракетна програми на Пхенян обаче не беше постигнат, а преговорите замряха след гръмкия провал на втората среща на върха между двамата в края на февруари 2019 г. в Ханой.

Една от причините за този неуспех беше липсата на консенсус какви отстъпки трябва да направи Северна Корея в замяна на отмяна на наложените ѝ международни санкции.

Миналия месец Ким нарече САЩ най-големия враг на Северна Корея и заяви, че политиката на Вашингтон спрямо Пхенян никога няма да се промени, който и да е на власт в Белия дом.

Споделяне

Още от Свят