Тръмп продължава да представя имигранти като престъпници

Джил Колвин от Асошиейтед прес

Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава навика си да представя имигранти като престъпници - подчертава връзките с банди, нарича обединяването на семействата заплаха за националната сигурност и оплаква смъртта на професионален американски футболист при автомобилна катастрофа, в която беше замесен мъж, влязъл нелегално в страната.
В реч, произнесена вчера в Белия дом пред служители на силите на реда, Тръмп обърна особено внимание на бандата МС-13, за която се смята, че е отговорна за 25 убийства, извършени през последните две години в Лонг айлънд, Ню Йорк и която се превърна в основна мишена на правителството на Тръмп.

"Наистина никога не сме виждали нещо подобно, такава свирепост и насилие, и се нуждаем от реформи, които Конгресът трябва да одобри, за да се справим с тях", заяви Тръмп пред служители на силите на реда и конгресмени. Накрая той заплаши с ново спиране на работата на федералното правителство, ако конгресмените от Демократическата партия не приемат пакет от имиграционни мерки, който според него ще помогне да се пресече влизането на членове на банди в страната.

"Ако не се премахнат тези пропуски в закона, които позволяват на убийци да влизат в нашата страна и да продължават да убиват. . . ако не го променим, нека да има спиране на работата", предложи Тръмп. "Бих се радвал да видя спиране на работата на правителството, ако не се погрижим за това".

Последната заплаха на Тръмп е част от кампания на натиск, която той поведе, за да се опита да накара конгресмените от Демократическата партия да подкрепят внушителния имиграционен план, който те отхвърлиха.

Президентът иска милиарди за строежа на стената по южната граница, големи ограничения на законната имиграция, повече средства за прилагане на закона вътре в САЩ и други промени, в замяна на даването на възможност на 1.8 милиона млади мигранти, живеещи незаконно в страната, да получат гражданство.

По-рано вчера Тръмп призова демократите да предприемат строги мерки срещу имиграцията, като се позова на смъртта на Едуин Джаксън, защитник на отбора по американски футбол "Индианополис колтс", който загина при катастрофа с участието на гватемалски гражданин, пребиваващ незаконно в САЩ, за който се предполага, че е шофирал в пияно състояние.
"Толкова срамно е, че човек, пребиваващ незаконно в страната ни, уби защитника на "Индианополис колтс" Едуин Джаксън", заяви Тръмп в Туитър.

"Това е само една от многото подобни предотвратими трагедии. Трябва да накараме Демократите да проявят твърдост по въпроса за границата и незаконната имиграция, и то БЪРЗО!"

Тръмп продължи да критикува и системата за законна имиграция в САЩ. Той настоява да се ограничи възможността на мигрантите да поемат разходите за събиране в САЩ с членове на семействата си, както и за премахване на програмата за издаване на визи чрез лотария, целяща да подкрепя приемането на хора от различен произход. Според него тези мерки ще подобрят сигурността на САЩ.

"В епохата на тероризма, тези програми представляват рискове, които вече не можем да си позволим", заяви той в речта "За състоянието на съюза".

Това е проблем, близък до президентското сърце - както и до избирателите му - от деня, в който започна кампанията си и обвини Мексико, че изпраща изнасилвачи отвъд границата. След встъпването си в длъжност Тръмп отделя правителствени ресурси, за да се опита да представи имиграцията като заплаха, въпреки няколко проучвания, показали, че имигрантите всъщност са по-малко склонни към извършване на престъпления от хора, родени в САЩ.
Критици на правителството неведнъж са го обвинявали, че използва неточна информация и подбрани примери, за да подкрепя аргументите си.

Вчера Тръмп се концентрира върху бандата МС-13, или "Мара Салватруча", създадена през 80-те години в Лос Анджелис от бежанци от Централна Америка, бягащи от насилието в своите страни.

Федерални прокурори смятат, че днес МС-13 има хиляди членове в цялата страна, макар че според статистика те са нищожна група - по-малко от 1 на сто - от общия брой на членовете на банди в САЩ. И макар че правителството на Тръмп е опитвало да представи бандата като състояща се от неспирен поток нелегални имигранти, някои данни сочат, че повечето ѝ членове са граждани на САЩ.

Тръмп изрази съжаление, че хиляди членове на банди биват арестувани и депортирани от САЩ, само за да се върнат в страната. "Нито една друга страна в света няма толкова тъпи закони като нашите", оплака се той.

Тръмп даде на демократите срок до 5 март да приемат споразумение за имиграцията, макар че не е ясно какво ще се случи на тази дата.

Началникът на канцеларията на Белия дом Джон Кели прекара голяма част от вчерашния ден на Капитолийския хълм, срещайки се с лидери на Конгреса за обсъждане на имиграцията. Но той също стана обект на критики, след като допусна, че някои млади имигранти са "прекалено мързеливи", за да се запишат в програмата от времето на Обама, предлагаща защита от депортиране и разрешителни за работа с възможност за подновяване.

Кели заяви, че неотдавнашното предложение на Тръмп да даде възможност на 1.8 милиона млади имигранти да получат американско гражданство, стига "далеч отвъд това, което който и да било можеше да си представи". Отхвърленото от Тръмп предложение на шестима сенатори от двете партии щеше да даде възможност за получаване на гражданство на около 690 000 "мечтатели", регистрирани в програмата, известна със съкращението "ДАКА".

"Има около 690 000 официално регистрирани в ДАКА, а президентът предложи гражданство на близо два пъти и половина повече от този брой, на 1,8 милиона", заяви Кели. "Разликата между (690 000) и 1.8 милиона са хората, за които някои биха казали, че са се страхували да се запишат, други биха казали, че са били прекалено мързеливи да се раздвижат, но в крайна сметка не са се записали".

Експерти по имиграцията посочват различни причини защо хора, отговарящи на критериите за защита по ДАКА никога не са подали документи, включително опасения, че участието в нея ще ги направи уязвими пред имиграционните власти.

По БТА.

Споделяне

Още от Свят