Тръмп: САЩ да последват примера на ЕС с глобите срещу американските технологични гиганти

Тръмп: САЩ да последват примера на ЕС с глобите срещу американските технологични гиганти

Президентът Доналд Тръмп смята, че американските регулатори би трябвало да последват примера на европейските, които наложиха огромни глоби срещу американските технологични компании, заявявайки, че "очевидно нещо се случва от гледна точка на монопола" в този сектор.

Тръмп заяви това в понеделник в пространно интервю по различни теми пред Си Ен Би Си.

Той беше запитан дали Google и Facebook представляват проблем от гледна точка на конкуренцията и дали антитръстовите закони трябва да се променят така, че да се справят с това.

Отговаряйки на въпроса, Тръмп първо се нахвърли на Европейския съюз, който според него атакува американски технологични компании с огромни глоби като начин да вземе едни "лесни пари".

Google е изправена пред многомилиардни глоби в ЕС заради монопол, като в същото време всички американски технологични гиганти може да бъдат допълнително санкционирани заради нарушения на новите регулации за защита на личните данни.

И докато се възмущаваше от тези действия на ЕС, Тръмп допусна, че САЩ могат да се възползват от тях, посочвайки, че компаниите може би наистина представляват проблем по отношение на конкуренцията.

"Те (ЕС) вземат всички тези пари. Добре, ние би трябвало да правим – те са наши компании. Така че те (ЕС) реално атакуват наши компании. Но ние би трябвало да правим това, което те правят", заяви Тръмп.

По думите му европейските регулатори са мислили за "лесни пари", когато са завели иск срещу Apple за 7 млрд. долара и са го спечелили.

"Аз мисля, че това е лоша ситуация, очевидно. Но аз мисля, че има нещо от гледна точка на монопола", коментира той.

След това загадъчно добави: "Ние може би ще подходим различно. Имаме страхотен главен прокурор. Ние ще подходим различно".

Коментарите му идват в момент, когато Федералната комисия по търговия и Министерството на правосъдието на САЩ обмислят промени в антитръстовия контрол спрямо технологични гиганти като Google, Facebook, Apple и Amazon.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес