Тръмп ще се срещне с кралица Елизабет въпреки протестите

Президентът ще бъде посрещнат в Лондон с балон над парламента, изобразяващ го като озъбено оранжево бебе

Тръмп ще се срещне с кралица Елизабет въпреки протестите

Когато следващата седмица Доналд Тръмп се срещне с кралица Елизабет Втора, той ще стане 12-ият президент на САЩ, с когото британският монарх се е срещала през 66-годишния си престой на трона, най-продължителният в историята на кралството. Освен Линдън Джонсън Елизабет Втора е приемала всеки американски лидер от Хари Труман насам, но нито една президентска среща не е предизвиквала такова равнище на съпротива и спорове във Великобритания, както пристигането на Тръмп, пише агенция Ройтерс в четвъртък.


Премиерът Тереза Мей покани Тръмп на държавно посещение (помпозно събитие, което обикновено включва преминаване с открита каляска през центъра на Лондон и банкет в Бъкингамския дворец), когато тя стана първият чуждестранен лидер, който го посети след встъпването му в длъжност през януари 2017 г.

 

Само двама президенти на САЩ - Барак Обама и Джордж У. Буш - са били канени досега на държавно посещение. Тръмп ще получи по-малко почести, отколкото първоначално бяха предвидени, но той все пак ще се срещне с кралицата, а мнозина британски законодатели възразиха срещу неговата визита изобщо.


Наложената от Тръмп забрана за граждани на няколко мюсюлмански страни да влизат в САЩ, както и препратеният от него "туит" на заместник-председателката на крайнодясната партия "Великобритания на първо място" (която след това бе вкарана в затвора за религиозен тормоз) предизвикаха масови критики в страната. Съвсем наскоро отделянето на децата на мигранти от родителите им по границата на САЩ с Мексико наново разпалиха призивите към Мей да отмени посещението на Тръмп.


"Президентът Тръмп заключи 2000 малки деца в клетки и отказва да ги освободи, ако не му бъде позволено да издигне стена", каза миналия месец в парламента на Мей депутатът от опозиционната Лейбъристка партия Гавин Шукър. "Той напусна Съвета по права на човека към ООН; той похвали Ким Чен-ун за отношението му към собствения му народ; и той върна обратно мюсюлмани. Какво още трябва да направи този човек, така че премиерът да отмени отправената покана?", каза Шукър, цитиран от Ройтерс.

 

Лондон ще посрещне Тръмп с балон над парламента, изобразяващ го като озъбено бебе


След като Тръмп бе поканен през миналата година, над 1,86 милиона човека се подписаха под петиция, в която се казва, че на него не трябва да бъде оказвано посрещане като за държавно посещение, защото това би злепоставило кралицата. Кметът на Лондон Садик Хан, мюсюлманин, който бе разменял с Тръмп словесни изстрели в социални медии, казва, че Тръмп не е добре дошъл в британската столица заради управленската си програма, предизвикваща разделение, и че той ще се сблъска с масови мирни протести. И наистина за следващата седмица са планирани демонстрации.

 

Садък Хан ще разреши на протестиращи да издигнат над сградата на парламента голям балон, изобразяващ Доналд Тръмп като озъбено оранжево бебе, уточнява Ройтерс.


Великобритания смята своите "специални отношения" със САЩ за основен стълб на външната си политика, особено сега, когато се готви да напусне Европейския съюз. Мнозина британци обаче смятат Тръмп за груб, непредсказуем лидер, който не споделя техните ценности по редица въпроси, и се готвят да го посрещнат с протести.


"Кметът подкрепя правото на мирен протест и разбира, че той може да вземе различни форми. Неговият оперативен щаб се срещна с организаторите и им даде разрешение да използват градинката пред парламента като площадка, от която да бъде издигнат балона", каза говорител на Хан. Той обаче добави, че протестиращите ще трябва да получат разрешение и от полицията и от службите на въздушните диспечери, за да вдигнат във въздуха шестметровия балон.

 

"Специалните отношения" със Съединените щати стоят отвъд всякакви личности


В качеството си на неполитически държавен глава Елизабет Втора има влияние, но не дотолкова, че да казва на правителството кого да кани и с кого тя да се среща в кралските си резиденции, отбелязва Ройтерс.


Други депутати и коментатори, които казват, че посещението трябва да се състои, настояват, че "специалните отношения" на Великобритания със Съединените щати стоят отвъд всякакви личности и че на президента трябва да бъде оказано уважение.


"Нейно Величество се е срещала [. . .] с някои "противни персонажи". Фактически тя се е срещала с персонажи, които всъщност са вдигали оръжие срещу Короната, но тя е надмогнала това, защото е било в името нат висшите интереси на нашата страна", каза през февруари пред парламента Мартин Викърс, член на Консервативната партия на Мей.

 

"Г-н Тръмп е казал някои необичайни и нередни неща и някои неща, с които аз със сигурност не бих се съгласил, но той не е нарушавал човешки права, за разлика от много световни лидери, с които Нейно Величество и правителството са се срещали през годините", каза Викърс и добави: "Няма никакво съмнение, по моя преценка, че ние трябва да разпънем килима за президента. Ние не разстиламе килима за г-н Тръмп; ние разстиламе червения килим за нашия най-ценен съюзник".


Съпартиецът му депутат Едуард Лий казва, че посещенията, които може да са били спорни, са били осъществявани, защото се е сметнало, че са в интерес на Великобритания. "Когато ние канехме не един, а двама президенти на Китай, ние бяхме готови да пренебрегнем факта, че Китай е в действителност полицейска държава", твърди той. Лий отбелязва, че Робърт Мугабе е бил канен на чай при кралицата. Наричайки бившия президент на Зимбабве "расист хомофоб", той каза: "Ние бяхме готови да пренебрегнем неговите прегрешения".

 

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?