Тръмп в директен сблъсък с директора на ФБР

Конфликтът е заради класифициран доклад на републиканците по руското разследване

Кристофър Рей

Президентът Доналд Тръмп вече приключи с един директор на Федералното бюро за разследване (ФБР). Сега е на път да направи същото с наследника му. Публичният призив на ФБР към Белия дом да не допуска оповестяването на класифициран доклад, изготвен от републиканците от комисията по разузнаването в Камарата на представителите, който критикува начина, по който ФБР води руското разследване, поставя директора на службата Кристофър Рей в открит конфликт с президента Доналд Тръмп, който го е назначил.

ФРБ заяви, че докладът на републиканците съдържа "съществени пропуски", които могат да повлияят съществено на точността му. Това засилва тлеещия конфликт между президента Тръмп и собственото му министерство на правосъдието във връзка с разследването на предполагаемата руска намеса в президентските избори през 2016 г.

Това е първият случай, в който директорът на ФБР Кристофър Рей се противопоставя Тръмп, който подкрепя публикуването на документа.

В момента Белият дом проучва съдържанието на доклада, за да реши дали той трябва да остане поверителен, припомня Франс прес.

Републиканците в комисията по разузнаването претендират, че четиристраничният документ, написан от председателя ѝ Девин Нунес, показва неправомерно наблюдение при разследването на предизборната кампания на сегашния президент, както и предубеденост срещу него. Деветимата представители на Демократическата партия публикуваха изявление, в което определят документа на републиканците като подвеждащ набор от теми за обсъждане, с които се отправят нападки срещу ФБР, припомня ДПА.

Нунес реагира на възраженията на ФБР, заявявайки, че "след като в продължение на близо година възпрепятстваха исканията на Конгреса за информация, не е изненадващо да видим как ФБР и министерството на правосъдието отправят недостоверни възражения срещу идеята да се позволи на американците да получат информация за злоупотребите с наблюдение от страна на тези две агенции", предаде Ройтерс.

Според в. "Ню Йорк таймс" поверителният доклад показвал как ФБР и министерството на правосъдието са превишили правомощията си, за да получат съдебно разрешение да шпионират бивш съветник от предизборния екип на Тръмп.

"На ФБР бе дадена твърде ограничена възможност да се запознае с доклада в деня преди комисията (по разузнаването на Камарата на представителите) да гласува да бъде публикуван", се казва в изявление на ФБР. "Както бе заявено в първоначалното ни становище, имаме сериозни опасения за фактологични пропуски, които фундаментално се отразяват на точността на доклада", смята ФБР.

Изявлението на директора на ФБР Кристофър Рей го постави в конфронтация с президента, който изненадващо уволни предшественика му Джеймс Коми. През последните дни Рей е увещавал Белия дом документът да остане поверителен, пише вестникът.

Тръмп иска докладът да бъде публикуван и е казвал на хора от близкото си обкръжение, че според него в документа се показва, че служители на ФБР и министерството на правосъдието са действали неправомерно за получаването на поверителното съдебно разрешение през октомври 2016 г. за следене на съветника от предизборния му екип Картър Пейдж.

Позицията на Тръмп по доклада е в разрез с тази на мнозинството представители на службите за национална сигурност. Министерството на правосъдието многократно е предупреждавало, че докладът, който е изготвен от републикански членове на комисията по разузнаването на Камарата на представителите, е заблуждаващ и че публикуването му би създало лош прецедент за оповестяване на поверителни правителствени документи, включително източници на информация и методи на събиране на разузнавателни сведения.

Служители на ФБР са казвали в частни разговори, че президентът дава предимство на политиката над националната сигурност и поставя под въпрос репутацията на ФБР, отбелязва "Ню Йорк таймс".

"Сега Тръмп може да е вдигнал мерника на Кристофър Рей заради изявлението на ФБР за доклада", гласи заглавието на в. "Вашингтон пост".

ФБР запрати дискретния си директор в светлината на прожекторите и потенциално го постави на мушката на Тръмп вчера с изявлението си, пише изданието.

Спорът по този доклад може да се окаже повратен момент на Рей и да настрои президента против него заради проявената независимост. Тръмп вече уволни предишния директор на ФБР Джеймс Коми, след като той отказа да му се закълне във вярност, и е обмислял да уволни и министъра на правосъдието Джеф Сешънс, въпреки че Сешънс енергично прилага дневния ред на президента, отбелязва "Вашингтон пост".

Този доклад е потенциално взривоопасен отчасти защото се смята, че поставя отговорността за предполагаемо неправомерното искане на съдебно разрешение за следене върху заместник-министъра на правосъдието Род Розенстайн, който отговаря за воденото от специалния прокурор Робърт Мълър разследване на евентуално съглашателство между предизборния екип на Тръмп и Русия, пише британският в. "Гардиън".

Тръмп използва неподходящото водене на друго разследване на ФБР като повод да уволни бившия директор на Бюрото Джеймс Коми през май м.г. Коми бе уволнен, след като Тръмп поискал от него да му се закълне във вярност, а той е отказал.

Вчера Си Ен Ен съобщи, че Тръмп поискал от Розенстайн да направи същото. Според телевизията на среща през декември Тръмп попитал Розенстайн дали е "в неговия отбор", а Розенстайн отвърнал: "Разбира се, г-н президент, всички ние сме от вашия отбор."

Възможното уволняване на Розенстайн, когото Тръмп е критикувал по други поводи, сериозно ще застраши разследването на Мълър за евентуално съглашателство между предизборния екип на Тръмп и Русия, предупреждават експерти. Мълър се отчита на Розенстайн, който заяви в Конгреса, че само той има правомощието да уволни специалния прокурор, отбелязва "Гардиън".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят