Тръмп заменя "Обамакеър" с "осигуряване за всички"

Доналд Тръмп
Доналд Тръмп планира да замени закона за здравното осигуряване, известен като "Обамакеър", с план, който предвижда "осигуряване за всички". Това заяви новоизбраният президент на САЩ в интервю за в. "Вашингтон пост", съобщи Ройтерс.
 
Тръмп не представи пред вестника конкретни факти от предложението си за заместител на емблематичния закон на досегашния президент Барак Обама. Единствено каза, че планът му е почти завършен и е готов да го представи пред лидерите на Конгреса, добавяйки, че изчаква номинираният от него за министър на здравеопазването Том Прайс да бъде утвърден.
 
Тръмп посочи, че планът включва "по-ниски суми и по-малки удръжки".
 
"Ще осигурим застраховки за всеки", съобщи той.
 
"В някои кръгове съществува мнение, че ако не можеш да платиш, не получаваш. Това няма да се случи при нас", каза Тръмп, който встъпва в длъжност на 20 януари.
 
Камарата на представителите вече направи в петък първата стъпка за отмяна на здравния закон въпреки притесненията, че няма готов текст, който да го замени и въпреки потенциалната цена, която ще трябва да бъде платена за отмяната му.
 
Програмата предвиждаше здравни грижи за около 20 милиона души, но беше обременена от увеличения на застрахователните премии и на удръжките и напускането на на системата от някои от най-големите застрахователи. Тя бе приета през 2010 г., когато Демократическата партия имаше мнозинство в двете камари. 
 
Според демократите "Обамакеър" е позволила на много американци да станат здравно осигурени, като едновременно с това е забавила увеличаването на разходите за здравеопазване.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?