Трансадриатическият газопровод влезе в експлоатация

Трансадриатическият газопровод влезе в експлоатация

Четири и половина години от старта на строителните работи в Солун на Трансадриатическия газопровод ТАП (Trans Adriatic pipeline, TAP), в неделя той бе въведен в търговска експлоатация. Това съобщи консорциумът по строителството на 878-километровото съоръжение, прекосяващо Гърция, Албания и Адриатическо море, за да транзитира азерски газ до Италия.

ТАП е последната част от Южния газов коридор, който включва още Южнокавказкия газопровод и Трансанадолския газопровод. Той трябва да осигури суровина от находищата в Азербайджан до европейския пазар. Капацитетът му е 10 млрд. куб. м годишно, но може да бъде удвоен. По това трасе трябва да започнат и доставките на договорения от българския доставчик "Булгаргаз" 1 млрд. куб. м годишно от каспийското находище "Шах Дениз" до края на 2020 г.

"Днес дългосрочната визия стана реалност. Изключително съм горд от това постижение, станало възможно благодарение на отдадеността на всички ангажирани, силното доверие и подкрепата на всички правителства по веригата и на Европейския съюз, както и на всички доставчици и изпълнители, работили по проекта", заяви управляващият директор на консорциума Лука Скиепати, цитиран в съобщението.

Това гарантира, че Европа може да получава енергийни ресурси от още един източник, в подкрепа на ключовите цели на ЕС за интегриран енергиен пазар, както за устойчив, сигурен и диверсифициран енергиен баланс, изтъкна председателят на съвета на директорите на ТАП Мурад Гейдаров.

Южният газов коридор, проект на стойност 40 млрд. долара, ще измине над 3500 км от Баку до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция, Албания. Отделните му сегменти са Южнокавказкият тръбопровод, Трансанадолският газопровод (ТАНАП) и Трансадриатическият газопровод (ТАП). За основен източник на газ за системата се счита находището "Шах Дениз" в шелфа на Каспийско море със залежи от 1.2 трлн. куб. метра.

Трасето на ТАП през Гърция е с дължина 550 км, през Албания – 215 км, по дъното на Адриатическо море минават 105 км, а през италианския бряг изминава 8 км, за да стигне приемния терминал.

По маршрута са разположени около 55 хиляди броя тръби с тежест 520 хил. тона. Трасето се качва до 2100 м надморска височина в албанските планини и стига 850 м дълбочина в Адриатическо море.

По времето на строежа му не е имало нито един сериозен инцидент сред работниците, посочват от консорциума ТАП, в който основният акционер с 28 на сто е британската "БиПи" (bp), 20 на сто държи азерската държавна компания СОКАР (SOCAR), също толкова има италианската "Снам" (Snam), 19 на сто държи белгийската "Флуксус" (Fluxys), испанската "Енагаз" (Enagás) - 16 процента, а швейцарската "Акспо" (Axpo) - 5%.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес