Траян Бъсеску се срещна папа Бенедикт XVI

Румънският президент Траян Бъсеску се срещна в петък с папа Бенедикт XVI.

"Имах днес една среща, която ще остане в душата ми за цял живот. Срещата с папа Бенедикт Шестнайсети ще остане едно събитие, политическо и духовно, в което срещнах един човек, един папа, по-силен от онзи, когото срещнах през 2008 г.", заяви Бъсеску, напомняйки за предишната си среща със Светия отец преди пет години.

 

Румънският президент е сред последните държавни глави, които имат възможност да се срещнат с папа Бенедикт Шестнайсети, който обяви в началото на седмицата решението си да се оттегли като глава на Римокатолическата църква, припомня Аджерпрес.

 

Бъсеску заяви, че това, което папата му е казал, е било на първо място, че "имаме нужда от един по-добър свят и имаме нужда да бъдем по-добри един с друг".

 

"От факта, че посещението ми не беше анулирано, разбрах уважението на папа Бенедикт Шестнайсети към румънския народ. Разбрах уважението на папата към екуменизма, видях протегнатата ръка към православните християни от страна на католиците", заяви още Бъсеску.

 

Той добави, че е предал на папата посланието на православните и католиците в Румъния - послание за солидарност, респект и разбирателство, и отново подчерта, че е имал "една уникална среща", която няма да се повтори никога вече в живота му.

 

Светият отец и Бъсеску разговаряха на четири очи в библиотеката, а след края на разговора си размениха подаръци. Румънският президент подари на папата Четвероевангелие, което представи като много важна книга за православието и уточни, че е изготвено под ръководството на Румънската православна църква.

 

Папата прелисти няколко страници и каза, че подаръкът е "изключителен".

 

Папа Бенедикт Шестнайсети подари на румънския президент юбилеен медал на неговия понтификат. В рамките на официалното посещение на Бъсеску във Ватикана се предвижда и среща с генералния секретар на Светия престол кардинал Тарчизио Бертоне. Румънският президент и съпругата му също така ще положат цветя на гроба на папа Йоан Павел Втори.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?