Траян Бъсеску спечели референдума за оставането си на поста президент на Румъния

Траян Бъсеску спечели референдума за оставането си на поста президент на Румъния
Румънците отхвърлиха опита на парламента да отстрани президента-реформатор Траян Бъсеску на референдума в събота, показват официални резултати от гласуването, съобщи в неделя Ройтерс и АП, цитирани от БТА. Асошиейтед прес отбелязва, че Бъсеску лесно е спечелил референдума.

Данните при преброени бюлетини от 92 процента от избирателните секции показват, че 74 процента от румънците са гласували против отстраняването на Бъсеску по обвинения, че е превишил правомощията си. 24,9 процента от гласувалите са подкрепили отстраняването.

Бъсеску, който е най-популярният политик в Румъния, е получил 5,6 милиона гласове на референдума, което е с половин милион повече, отколкото на президентските избори през 2004 г., когато победи бившия премиер Адриан Нъстасе от Социалдемократическата партия.

Предварителните официални резултати показват, че избирателната активност е била 44 на сто - малко по-ниска от тази през 2004 година.

Парламентът отстрани Бъсеску на 19 април и свика референдум на основание, че той е превишил правомощията си и е вкарал новоприетата членка на ЕС в политическа криза.

Неговите опоненти го обвиняват също, че е използвал секретните служби, за да ги дискредитира.

Няма доказателства в подкрепа на това обвинение, а мнозина румънци виждат в бившия капитан на кораб кръстоносец в борбата срещу корупцията и символ на дълго преследваната цел за присъединяване към ЕС, посочва Ройтерс.

Президентът влезе в политическа безизходица с премиера и парламента, който твърди, че той е нарушил конституцията като е узурпирал ролята на премиера.

Според Бъсеску резултатите от референдума показват, че румънците подкрепят реформите.

"Румънците искат правосъдие и ние сме длъжни да им дадем това, което искат", каза Бъсеску в събота вечерта, след като научи първите резултати от гласуването, отбелязва АП. "Призовавам парламентът да сътрудничи, като има предвид днешния вот", каза той.

Премиерът Калин Попеску Таричану заяви снощи, че ще работи с Бъсеску.

"Румънците дадоха на Бъсеску втори шанс", каза Таричану. "Уважавам това решение и ще действам в дух на сътрудничество с президента", обеща премиерът.

Очаква се Таричану да бъде подложен на натиск от неговата Национално-либерална партия, след като екзит пола показа, че мнозинството от гласоподавателите на либералите са подкрепили Бъсеску, посочва АП.

Анализатори казват, че победата на Бъсеску ще му помогне да приложи плановете си за борба с корупцията.

"Тази голяма изборна победа ще увеличи силите му да приложи реформите, тъй като му дава повече легитимност от народа", заяви политическият анализатор и писател Стелиан Тънасе пред Ройтерс. "Неговата победа може да предизвика някои вътрешни кризи в партиите, които му се противопоставиха", допълва той.

Бъсеску заяви, че иска парламентът, който е доминиран от лявата опозиция, да подкрепи усилията му за борба с корупцията и иска реформа на избирателната система, за да направи политиците по-пряко отговорни пред избирателите.

Окончателните резултати от референдума ще бъдат съобщени в понеделник, след което Конституционният съд трябва да удостовери резултата от референдума и официално да върне Траян Бъсеску на поста.

Споделяне

Още от Балкани