Тренчев вече увърта за Гражданската гвардия срещу "ромската престъпност"

След вълната от протести и съдебни жалби за дискриминация лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев даде заден от призивите си за създаване на Гражданска гвардия за борба с ромската престъпност. Синдикалният лидер обясни, че е споделил идеята за "Гражданска гвардия" в "суров" вид преди седмица.

Тренчев каза, че не е автор на понятието "Гражданска гвардия", а то възникнало при разговор с ръководството на Съюза на командосите. Той обяви, че предстои среща между ръководствата на "Подкрепа" и МВР за инициативата на синдиката за гражданското участие в борбата с дребната престъпност. В Бяла Тренчев обясни, че срещата се налагала, тъй като КТ "Подкрепа" масово е предупреждавана за напрежението сред населението, което създават кражбите и ограбванията на домовете, без да посочва вече, че единствено ромите са автори на тези злодейства.

"Гражданска гвардия" означава преди всичко военизирана структура, която се ползва като резервна армия, уточни Константин Тренчев и допълни, че не е имал предвид това. Той предлага след нормативна регламентация здравите мъже от едно селище или квартал организирано да жертват по една нощ в месеца и под шапката на полицията, за да се противопоставят на разширяващата се дребна престъпност.

В сряда 27 ромски и правозащитни организации призоваваха в декларация президента Георги Първанов, председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков и премиера Симеон Сакскобургготски да осъдят изявленията на президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев като подбуждащи "расова или национална вражда или омраза", които могат да доведат до етническо напрежение и конфликт.

Според организациите президентът, председателят на парламента и премиерът трябва да заявят, че идеи като тези на президента на КТ "Подкрепа" са недопустими в демократично общество. Ако обществото възприеме рецептата на Константин Тренчев за справяне с битовата престъпност, скоро ще бъдем свидетели на междуетнически войни, заявяват в декларацията си ромските и неправителствените организации. Те определят като единствено решение на проблема с т. нар. "ромска престъпност" преодоляването на нищетата и на дискриминацията.

Съпредседателят на гражданското сдружение "Парламент Рома" Петър Георгиев призова ромите, които членуват в КТ "Подкрепа", да напуснат синдиката в знак на несъгласие с изразеното от президента на конфедерацията мнение. В декларацията неправителствените организации предлагат Националният съвет на КТ "Подкрепа" да поиска оставката на Константин Тренчев като лидер на синдиката.

Румян Русинов от сдружение "Рома" към "Отворено общество Европа" каза, че ромските и неправителствените организации са загрижени и от начина, по който изявлението на Тренчев е било прието от медиите и от политическия елит в България. По темата за т. нар. "ромска престъпност" неправителствените организаци срещат стена от неразбиране и затова се опитват да обяснят, че престъпността няма етнически произход, отбеляза Русинов.

В отговор на въпрос Русинов посочи, че фондация "Романи Бах" вече е завела дело по повод изявлението на Тренчев. От неправителствените организации уточниха, че могат да внесат сигнал по случая в прокуратурата, но тя би трябвало да се самосезира, защото Константин Тренчев според тях би могъл да бъде подведен под отговорност по член 162 от Наказателния кодекс.

Секретарят на Националния съвет по етнически и демографски въпроси към Министерския съвет Михаил Иванов каза пред журналисти, че не може да приеме две от тезите на Константин Тренчев. По думите му определянето на престъпността по етнически признак е крайно неразумно и изключително опасно. Имаме много възможни форми, чрез които обществото може да се защити и не е необходимо да бъде въведена тази, предложена от Тренчев, допълни Иванов.

В гета живеят неграмотни хора, които нямат какво да работят и които са естествен материал за престъпността, отбеляза Иванов. Според него държавата трябва да се старае да разбие гетата, да подобри образователната система, да търси форми на заетост и да се подобри здравният статус на живеещите в тях. Това са пътищата, по които трябва да вървим, но резултатите идват много трудно и след много големи усилия, допълни секретарят на Националния съвет по етнически и демографски въпроси.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?