Тренировъчна терористична атака на портове Варна и Бургас

Пристанище Бургас

Двете най-големи пристанища Варна и Бургас ще бъдат подложени на терористична атака с учебна цел по едно и също време, съобщи Министерството на транспорта. Учението ще се проведе във вторник и сряда.

 

Въоръжен мъж ще направи опит да нахлуе в порт Варна, а два джета ще атакуват пристанището на Бургас във вторник. Сценарият на учението предвижда до края на деня да бъде установено, че взривни устройства са поставени на кейовите стени на пристанищата. Това обаче може да е подвеждаща информация за органите на реда.

 

През втория ден от учението в сряда около 10 часа танкер с въоръжени и взривно устройство на борда ще се сблъска с устоите на Аспаруховия мост във Варна. От удара ще се разлее нефт в морето, но с помощта на дружеството “Поддържане чистотата на морските води” ситуацията ще бъде овладяна и екокатастрофата предотвратена.

 

През това време на пристанище Бургас, кейово място 17, ще бъде открито взривно устройство и около 9 часа ще започне операцията по неговото ликвидиране.

 

Двудневната операция ще бъде координирана с пряка видеовръзка от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

 

В учението ще участват служители от министерството, изпълнителна агенция “Морска администрация”, държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура”, областните администрации във Бургас и Варна, гранична полиция, полицаи, пожарникари, Басейнова дирекция за управление на водите и служители от спешния център112.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?