Треньорът на Франция обвини испанските фенове в расизъм

Френският треньор Раймон Доменек обвини в четвъртък испанските фенове в расизъм. По думите му неговите футболисти са станали обект на расистки обиди след като при пристигането им на стадиона в Хановер испанските фенове започнали да имитират от трибуните маймунски звуци.

Думите на френския треньор най-вероятно ще възпламенят отново скандала за расисткото поведение на испанските фенове, който тлее вече няколко години.

През 2005 година треньорът на Испания Луис Арагонес бе глобен за отправени забележки на расистка основа срещу френския нападател Тиери Анри. Много играчи с африкански произход, играещи в испанските първенства, досега са се оплакали от расистки нападки срещу тях.

През ноември 2004 година ФИФА глоби испанската футболна федерация с 44 750 евро, след като няколко английски играчи бяха обиждани на расистка основа по време на приятелски мач в Мадрид.

Обвиненията на Доменек дойдоха ден след като шефът на ФИФА Сеп Блатер заяви, че ще държи отговорни националните федерации за провала на прилагането на новите изключително нетолерантни към расизма правила на Световната футболна федерация.

“Първата отговорност лежи върху националните федерации и ако те не правят това, което се очаква от тях, ще трябва Изпълнителният комитет на ФИФА да се намеси”, обясни Блатер.

По думите му това е борба срещу злото, което все още съществува във футбола.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?