Трета нощ на сблъсъци между полицията и демонстранти в Турция

Трета нощ на сблъсъци между полицията и демонстранти в Турция

Сблъсъци между полицията и демонстранти станаха за трета поредна нощ в южна Турция, ден след погребението на 22-годишен демонстрант, чиято смърт по време на протестно шествие разпали антиправителствените демонстрации в страната, предаде Асошиейтед прес.

Турската полиция се е намесила със сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне демонстранти в Хатай, Измир, Мерсин и Истанбул, протестиращи по повод смъртта на Ахмет Атакан по време на протестно шествие в Хатай на 10 септември, съобщава в."Хюриет дейли нюз".

В демонстрацията в Измир са участвали близо 2000 души, които издигнали лозунги, обвиняващи управляващата Партия на справедливостта и развитието за смъртта на Атакан: "Убиец на Ахмет е ПСР", "Убиец на Ахмет е полицията на ПСР".

Ахмет Атакан бе тежко ранен при протест в Хатай и по-късно почина в болница.

Вестник "Заман" и в."Сабах" цитират турския министър на вътрешните работи Муаммер Гюлер, който е заявил пред журналисти, че няма съмнения, че смъртта на демонстрата е причинена от падане от високо и не е резултат от намеса на полицията. Гюлер е посочил, че инцидентът е бил заснет от оператор на местна телевизия. Тези факти се потвърждавали и от направената аутопсия.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани