Трета пробация за Сидеров, втора за Чуколов

Снимка: БГНЕС

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и съпартиецът му Десислав Чуков бяха осъдени във вторник на две години пробация и 25% удръжка от заплатата за същия срок по поредното дело за хулиганство срещу двамата. Това е трета присъда пробация за Сидеров и втора за Чуколов само в рамките на една седмица.

Новата присъда е за хулигански действия и посегателство над полицай пред НАТФИЗ - т.нар. "случай пред клекшопа". Прокуратурата внесе делото в съда и процедурата се водеше по общия ред, докато Сидеров и Чуколов решиха да предложат споразумение на прокуратурата и да се признаят за виновни.

Страните по делото предложиха на съда да одобри присъда от година и два месеца за пробация. Софийският градски съд сметна, че това ще е твърде леко наказание, предвид факта, че Сидеров вече е осъждан по други две дела за хулиганство. Съдът предложи на Сидеров и Чуколов присъди от по две години пробация, които бяха приети от тях.

Наказателният кодекс предвижда до пет години затвор за хулиганство, а за лека телесна повреда - до три. При признаване на вина и сключване на споразумение присъдата може да бъде много под този праг, но няма известни случаи някой да получи три присъди пробация за хулиганство в рамките на една седмица.

В сряда съдът ще разгледа четвърто дело, което се води срещу лидера на "Атака" - за скандала пред сградата на Народното събрание през 2013 година. Този случай доби огромна популярност заради фразата "Извини се, бе", която многократно бе повторена от самия Сидеров и негови съпартийци по отношение на репортер на телевизия СКАТ. Телевизията е собственост на лидера на НФСБ Валери Симеонов. Тогава атакистите настояваха за извинение от журналиста, тъй като медията на бившия им съмишленик била обидила избирателите им.

Репортерът на СКАТ е бил обграден от депутати от "Атака" начело със Сидеров до стената на сградата на Народното събрание, като те не го допускали да се оттегли. На мястото дошъл полицай, който се опитал да помогне на журналисти, а словесната атака на Волен Сидеров се пренесла пряко върху полицейския служител, отново с обиди и заплахи. Полицаят е блъснат в областта под гърдите от Сидеров и в същото време на висок тон е обвинен от него, че сам е бутал и блъскал народен представител, сочат доказателствата, събрани от прокуратурата.

Сидеров и прокуратурата сключиха споразумение за присъда пробация и по този случай, но градският съд вече отхвърли подобна възможност. Аргументът бе, че лидерът на "Атака" вече се води осъждан на пробация за хулиганство и нова подобна присъда ще е твърде леко наказание.

Досега Волен Сидеров има 2 години пробация за "клекшопа", 9 месеца пробация за нахлуването в НАТФИЗ и 8 месеца за хулиганство в Батак. Десислав Чуколов бе осъден на 6 месеца пробация за НАТФИЗ и 2 години за "клекшопа". От всички тези присъди те ще трябва да изтърпят най-тежката – двете години пробация за скандала пред Народното събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?