Трета смъртна присъда бе изпълнена в САЩ тази седмица

Трета смъртна присъда бе изпълнена в САЩ тази седмица

Трета смъртна присъда, издадена на федерално равнище, бе изпълнена в САЩ тази седмица, съобщиха световните агенции.

52-годишният Дъстин Лий Хонкън бе екзекутиран със смъртоносна инжекция в централния щат Индиана. 

Студент по химия, превърнал се в наркотрафикант, оглавявал мрежа за разпространение на метамфетамини, Хонкън убил през 1993 ч. петима души, включително две момиченца, съответно на 6 и на 10 години, за да не свидетелстват срещу него. 

Той бил признат за виновен и осъден на смърт през 2005 г.

Тази седмица в САЩ за първи път от 2003 г. бяха изпълнени смъртни присъди, издадени от федерален съд. Това стана, след като Върховният съд даде зелена светлина за екзекуциите.

Преди това в страната в продължение на 17 години имаше неофициален мораториум върху изпълнението на смъртни присъди, издадени на федерално равнище, поради липсата на съгласувани правила за използване на отровни инжекции.

Миналата година обаче президентът Доналд Тръмп, който, подобно на повечето републиканци, е привърженик на смъртното наказание, реши да възобнови екзекуциите.

Извършителите на по-голямата част от престъпленията в САЩ са преследвани съдебно на щатско равнище. Федералното правосъдие обаче може да се сезира за най-тежките престъпления.

Тримата екзекутирани тази седмица и четвъртият, чиято федерална смъртна присъда предстои да бъде изпълнена другия месец, са бели мъже.

Иначе законодателството на 28 от 50-те американски щата предвижда смъртно наказание за определени престъпления.

Споделяне

Още от Свят