Трети ден се взривяват писма-бомби във Великобритания

Трети ден се взривяват писма-бомби във Великобритания

Писмо, изпратено по пощата до Управлението за издаване на свидетелства за правоуправление на моторни превозни средства, се взриви в град Суонси, Южен Уелс, в сряда. В резултат на взрива са пострадали три жени, едната е получила изгаряния и е била откарана в болница, а останалите са по-леко контузени.

Това е поредният подобен инцидент през последните три дни във Великобритания.  

Във вторник писмо-бомба избухна в счетоводна компания, която обслужва фирма, доставяща на полицията камери за следене на скоростта на движение по пътищата. Ден по-рано стана взрив в кантора в Лондон, която се занимава със събиране на глобите на шофьори, извършили пътни нарушения. Тогава пострада служителката, разпечатала писмото.

Според Скай Нюз и трите нападения са над компании, по един или друг начин свързани с транспорта. Това потвърждава опасенията, че разпращането на писмата бомби е извършено от вбесен шофьор.

Ръководството на разследването на серията взривове е поверено на националния координатор по случаите на проява на екстремизъм Ентън Сечел.

По информация на вестник “Таймс” първите “минирани” пощенски пратки са били разпратени  още в средата на януари. Две писма са се взривили на 18 януари в Оксфорд в лаборатория, изпълняваща съдебни експертизи. Ден по-късно такава пратка е получена в компания пак за съдебни експертизи, но в Бирмингам. На 3 февруари пък  писмо се взривило в ръцете на 53-годишен жител на град Фолкстоун, графство Кент.

Интернет изданието This Is London разкри, че на всички писма е стоял един и същ адрес на подателя, а на едно от тях е било името на Бари Хорн, радикален защитник на правата на животните, който е извършил няколко взрива през 90-те години на миналия век.

Хорн обаче е умрял през ноември 2001 г. след дълго гладуване, обявено по време на излежаване на 18-годишна присъда за тероризъм.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?