Трети Дунав мост между България и Румъния скоро няма да има

Всяка страна самостоятелно си движи нейния проект, първа копка скоро няма да има

Трети Дунав мост между България и Румъния скоро няма да има

България и Румъния все още не могат да се разберат къде да бъде третият мост над Дунав. Това научи Mediapool от правителствени източици.

В средата на април премиерът Бойко Борисов обяви, че до десетина дни ще има първа копка на новото съоръжение между Свищов и Зимнич. Няколко дни по-късно румънското правителство официално взе решение третият мост да се изгради чрез публично-частно партньорство.

С обявяването на символична първа копка на обекта на място Бойко Борисов е искал да пришпори реализацията на проекта.

Оказва се обаче, че румънските власти нямат интерес за ново мостово съоръжение над Дунав, твърдят дипломатически източници пред Mediapool. Те обясниха, че открай време Румъния залага на корабоплаването по Дунав и работи за драгирането на реката, така че тя да е плавателна и при засушаване. По този начин корабите от Западна Европа достигат до румънското пристанище Констанца и от там стоките поемат към Близкия изток и обратно.

Така в момента всяка една от страните работи по реализацията на своя проект, без да пречи на другата.

България не се е отказала да строи втори мост между Русе и Гюргево чрез европейско финансиране, а румънците работят по изграждането на моста Свищов – Зимнич чрез публично-частно партньорство, като приемат необходимите законодателни решения.

В същото време обаче Румъния не желае да има втори мост между Русе и Гюргево, защото се опасява, че целият транзитен трафик ще минава покрай Букурещ, което може да доведе до проблеми с екологията. Същият риск съществува и за Русе, откъдето тръгнаха първите протести преди промените заради мръсния въздух от химическия завод в Гюргево.

В същото време изграждането на мост между Свищов и Зимнич, който се намира почти на средата между двата сегашни моста при Русе и Видин, ще помогне за развитието на Северния централен регион у нас и на област Телеорман в Румъния.

Медии в северната ни съседка писаха, че от този окръг са премиерът на страната Виорика Дънчила и лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня. Преди години милиардерът Йон Николае пък обяви намерение да изгради съоръжението чрез публично-частно партньорство. Той е собственик на пет завода в Зимнич и ръководи румънско-британска агропромишлена и финансова група InterAgro, която оперира в сферата на селското стопанство, химическата промишленост, туризма и енергетиката.

Към момента за нито един от двата моста – Свищов - Зимнич и Русе – Гюргево, няма никаква готовност за бъде реализиран.

За двете съоръжения няма изработени работни проекти и не е осигурено финансиране.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?