Трети зам.-кмет на София хвърли оставка

Цветан Божинов с ресор "обществено строителството" напусна екипа на Фандъкова

инж. Ангел Джоргов

Зам.-кметът на София по "обществено строителство" инж. Цветан Божинов изненадващо е подал оставка в сряда, стана ясно на проведеното първо заседание на Столичния общински съвет в четвъртък. Пред Mediapool от Столична община потвърдиха новината и уточниха, че мотивът е "лични причини". Оставката му била приета от столичния кмет Йорданка Фандъкова същия ден и още днес бе назначен негов заместник - инж. Ангел Джоргов. На практика, това е трети зам.-кмет, който от пролетта насам хвърля оставка от екипа на Йорданка Фандъкова.

"Причините са лични. Няма нищо общо с работата ми. Предпочитам да отделя повече време на семейството си. Работата изисква доста внимание, доста часове се посвещават на ангажиментите и това ме накара да преценя, че в крайна сметка семейството също се нуждае от някакво време", коментира пред Mediapool причините за оставката си Цветан Божинов. Той бе категоричен, че зад решението му няма политически причини.

"Аз съм човек, който не се занимава с политика, не членувам в политически партии", мотивира се той.

За краткото време, в което заемаше поста, Божинов се похвали с проекта за предстояща смяна на жп релсите от трамвайния път от Съдебната палата до ухото в Княжево. Там била проведена обществена поръчка и предстояла избор на изпълнител. Съществен напредък имало и по проекта за обновяване на централната градска част на София, фаза 2 и 4.

Божинов зае поста в края на 2019 г. и бе натоварен да отговаря за изграждането на транспортна инфраструктура, обществени сгради и ВиК мрежи. Тогава Фандъкова го описа като човек с 30-годишен опит, който е работил и ръководил големи инфраструктурни проекти, както и такива в сферата на жилищното строителство и изграждането на производствени сгради.

Ръководил е и строителството на нов метантанк на станцията за пречистване на отпадъчни води "Кубратово", която се стопанисва от "Софийска вода".

Заемащият неговия пост инж. Ангел Джоргов през април т.г. бе избран за член на Съвета на директорите на "Метрополитен" ЕАД. "С доклад на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова днес той ще бъде освободен от тази длъжност с решение на Столичен общински съвет и ще може да поеме поста на зам.-кмет по строителството", добавят в официално съобщение от общината.

Джоргов е доктор по подземно строителство. От 2008 г. работи в общинското дружество "Метрополитен" ЕАД по изграждането на различни участъци на столичното метро.  От 2016 г. е зам.- началник управление "Инвестиционна дейност" и зам. -ръководител на проекта за трета линия на метрото.

Назначаването на специален зам.-кмет по строителството бе и един от предизборните ангажименти на Йорданка Фандъкова.

На практика от началото на годината това е третият зам.-кмет, който напуска екипа на Фандъкова. Преди него през пролетта оставка хвърли зам.-кметът с ресор "екология" Десислава Билева, а по-късно и зам.-кметът за "дигитализацията" Владимир Данаилов. Мястото на последния бе взето от 31 годишния Генчо Керязов.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?