Тревожният пазар на бебета в България

Подготвяйки се за членство в ЕС, България има да реши някои проблеми, не на последно място със сенчестия подземен свят, където дори и бебетата са за продан.

"Ние не подценяваме проблемите. Ние работим по тях. Но не е възможно възприятията да се сменят за една нощ", казва българският финансов министър Милен Велчев.

България трябва са се присъедини към ЕС през 2007 година, ако преодолее проблемите.

Има няколко решаващи пункта, като най - важните са как България се справя с организираната престъпност и корупцията.

"Стоки" като цигари, месо, фалшива валута, дрога и хора преминават контрабандно или се пренасят през петте граници на страната.

Географското положение на България я прави чудесна, но уязвима за транзитни превози.

Митническите служители и полицията често са възприемани като корумпирани, повдигнатите обвинения са рядкост, а по софийските улици се извършват мафиотски убийства.

България се справя с някои от тези проблеми. Властите разбиват контрабандните групи, в ход е мащабна реформа в митниците.

Но има престъпления, които са толкова тайни и толкова натоварени с предразсъдъци или неразбиране, че противодействието срещу тях е трудно.

Продажбата на бебета е сред тези проблеми.

Шестнайсетгодишната Мария от Бургас разказва пред ББС защо е продала момченцето, което е родила.

Тя казала, че Сергей от съседното село ѝ е давал пари на заем, когато тя се е нуждаела, но тя не можела да му ги върне. Той ѝ казал, че може да отиде в Гърция заедно с него, да си намери работа и да му изплати борча.

"Той ме заплаши, че ще отвлече първото ми дете и ще ми отнеме къщата, ако не отида в Гърция", казва Мария.

Тя е била бременна в осмия месец, когато пристигнала в Гърция и Сергей ѝ предложил да продаде бебето си, като имало гръцка двойка, желаеща за го осинови".

Бебето на Мария обаче било родено с малформации и гърците отказали да го осиновят. Продажбата не е станала и Мария се върнала в България.

Разказът на Мария разкрива отработен модел, потвърден от българската, гръцката и италианската полиция, които миналата година са разбили два канала за продажба на бебета.

Процедурата е следната: жени в напреднала бременност биват извеждани от страната принудително или доброволно, с туристическа виза, като отиват в Гърция или понякога в Италия.

Организаторите обикновено са местни хора, познати на жените, които раждат в болници.

С намесата на лекаря, брокера, адвоката и новото семейство, бебето бива признато от бащата - осиновител като негово дете.

Стойността на сделката е 18 000 паунда и отнема по-малко от седмица. Жените вземат около 2 000 паунда за момиче и 10 000 за момче.

Купен Купенов, регионален директор на НСБОП в Бургас, заяви пред ББС: "Ние разбираме за тези случаи, едва когато жените се завърнат в България и когато са били измамени за парите, които са им обещани. Когато си вземат обещаната сума, те не идват при нас".

Купенов казва, че в момента се разследват пет случая, които в никакъв случай не отразяват мащабите на проблема.

Звучи невероятно, но до миналата година в България не е било незаконно да се продават бебета.

През 2004 г. беше приет нов закон, според който брокерите могат да бъдат осъдени на затвор от една година. Законът не предвижда майките да бъдат подвеждани под отговорност.

Наред с принудителната проституция и трафика на хора, продажбата на бебета за осиновяване е бизнес в растеж, не само в България, но и из цяла Източна Европа.

Тези случаи се разследват трудно и е трудно да се приведе статистика.

Българската полиция има информация за около 250 случая от 2001 г. насам. Повечето от бебета сега са в Гърция.

Докато процедурите за осиновяване в много страни - включително и в България - се затягат, а раждаемостта пада, бебетата се превърнаха в ценна стока.

Едно от усложненията с жените, които продават бебетата си е, че са в повечето случаи циганки. Циганското малцинство в България като цяло живее по-бедно от останалите граждани на страната, но има по повече деца.

"От психологическа гледна точка, това е начин за оцеляване", казва Антоанета Георгиева, която ръководи неправителствената организация "Лице в лице", чиято цел е да предотвратява случаите, в които жени и деца стават жертва на насилие.

"Продажбата на деца е също така и проблем на човешките права. Свързана е с трафика на хора, с бедността и липсата на нормален живот в България", казва Георгиева.

"Докато има търсене на нелегални бебета, винаги ще има и предлагане", смята тя.

*Със съкращения; репортажът е излъчен по радио Би Би Си 4 в четвъртък

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?