Три болници в София ще получат мобилни рентгенови апарати

Лечебните заведения ще получат апарати "Кугел"

Три болници в София ще получат мобилни рентгенови апарати

Преносими рентгенови апарати ще бъдат закупени за три от общинските болници в София. Става въпрос за Университетската Първа МБАЛ, Четвърта МБАЛ и Първа САГБАЛ "Св. София". Това е решил Столичният общински съвет по доклад на зам.-кмета по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов.

В многопрофилните болници имат спешна необходимост от рентгенова апаратура тип "Кугел" за пациентите в новоразкритите отделения за COVID-19. В Първа АГ болница вече има случаи на постъпили родилки с коронавирус и за тяхното диагностициране и адекватно лечение също е необходимо наблюдение с мобилен рентгенов апарат.

Апаратите са подходящи за спешни и планови графии при леглото на болния в съответните отделения.

С използването на такъв тип апаратура ще се намали рискът от разпространение на инфекцията в здравните заведения, тъй като ще се ползва само за пациенти с коронавирус, а в стационарните рентгенови кабинети ще бъдат обслужвани останалите пациенти на болниците.

Цената на един "Кугел" варира от 21 840 лв. до 27 120 лв. с ДДС. Финансирането ще се осигури целево от дарителската сметка на Столична община, която бе разкрита специално за осигуряване на дейностите по борбата срещу разпространението на коронавирусната зараза.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?