Три четвърти от германците са готови да живеят при социализма

80% от жителите на Източна Германия и 72% от населяващите западните провинции са напълно готови да живеят в социалистическа държава от типа на бившата ГДР, ако им бъде гарантирана работата и имат сигурна социална защита. Това показва проучване на социологическата агенция "Emnid", цитирана от вестник "Билд".

Всеки четвърти от анкетираните или 23% в Източна Германия и 24% в Западна Германия признава, че "би било добре", ако Берлинската стена, разделяща 40 години Германия, продължава да стои. 15% от гражданите от изтока и 16% от западните части заявяват, че съществуването на стената е "най-доброто, което можеше да се случи".

Едва 28% от анкетираните в Източна Германия определят свободата като основна политическа ценност. В западната част на страната процентът на тези, за които свободата е една от основните ценности, е значително по-висок - 42%.

Всеки седми гражданин на източната част и всеки дванадесети на западната признава, че за 5000 евро е готов да продаде гласа си на изборите на която и да е партия.

Анкетата е проведена във връзка с излъчването по телевизията на двусерийния художествен филм "Граница" (Die Grenze). Действието се развива пред 2010 година. Според сюжета терористи взривяват седемте големи нефтопреработващи предприятия в страната, което я вкарва в икономическа катастрофа. Рязко нараства популярността на ултрадесните и лявоекстремистките партии. Избухват безредици. Провинция Макленбург - Предна Померания се готви да се отдели от ФРГ. Отново е издигната стената.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?