Три четвърти от общините събират минимален данък върху такситата

Созопол е с най-висок данък от 1000 лв., в София се окачва приходите да са 5 млн. лв.

Три четвърти от общините събират минимален данък върху такситата

Три четвърти от общините у нас са определили минималната ставка от 300 лв. за данък върху таксиметровата дейност, а само една – Созопол е наложила максималната от 1000 лв. Около 85 малки общини не събират такъв данък, защото най-вероятно няма такава услуга на тяхната територия. Това показва проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Новият данък има значение за общините, които са областни центрове, както и тези с развит туризъм, но за по-голямата част от местната власт не са сериозен източник на приходи, показват наблюденията на Националното сдружение на общините.

За София новият патентен данък за таксиметровата дейност се очаква да донесе приходи от над 5 млн. лв., коментира зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов пред Mediapool, което по думите му е сериозен приходоизточник.

Без промяна в данък "такси" през 2018 г.

Данък "такси" беше въведен от 1 януари 2017 г. с промени в Закона за местните данъци и такси. Патентният данък замести корпоративния, който плащаха фирмите, упражняващи таксиметрова дейност.

Тази седмица парламентът одобри на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси. Те не предвиждат промени за данъка върху таксиметровата дейност.

Според закона всяка община сама определя размера на този данък, спазвайки минимума и максимума, който е от 300 до 1000 лева.

Най-висок е данъкът в Созопол

Чрез заявления за достъп до информация до всяка от 265-те български общини ИПИ е поискала размерите на данъка върху такситата. Данните са за 180 общини – близо 70% от всички. За останалите 85 или не е бил посочен конкретен размер на данъка, или на територията им не се предлагат таксиметрови услуги.

Единствено община Созопол е наложила максималния допустим размер на данъка за таксиметровия превоз от 1000 лева.

Следващите общини с най-високи ставки са големите областни центрове - София (850 лв.), Пловдив (750 лв.), Варна (690 лв.) и Бургас (660 лв.).

В челната десетка са още две морски общини от Бургаска област – Поморие и Приморско с данъчни ставки от по 600 лв.

Прави впечатление, че над 72% от българските общини, за които има данни и определена ставка (130 от 180 общини) са определили размерът на данъка да е минималният от 300 лева.

Повечето слабо развити общини са одобрили минималната ставка. Например във всички общини от областите Видин, Добрич, Кюстендил и Пазарджик размерът на данъка е 300 лева.

Фактът, че почти три четвърти от общините са наложили минимума поставя въпроса дали ставката не е висока и как се е отразило това на пазара, поставят въпроса от ИПИ.

Дискусионен е и въпросът дали заплащането на патентния данък наведнъж не затруднява допълнително упражняващите таксиметрова дейност.

Ефект от данъка има само в областните центрове и морските курорти

В началото на 2017 г. беше регистриран отлив на таксиметрови шофьори заради данъка и лошите метеорологични условия, според данни на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи. С идването на хубавото време повечето шофьори са платили данъка за оставащите месеци.

Финансовото министерство и местната власт до момента не са представяли официално данни за ефекта от новия данък "такси", защото годината все още не е приключила финансово.

Още с приемането на данъка Националното сдружение на общините предупреди, че този данък няма да има голямо значение върху приходната част на местните власти за по-голямата част от общините, каза Емил Савов, зам.-изпълнителен директор на НСОРБ пред Mediapool.

Причината е, че в голяма част от малките общини няма таксита. От данъка най-вероятно по-съществени приходи ще има в големите областни градове, прогнозира Савов.

В София се очакват над 5 млн. лв. приходи

Столична община очаква да събере около 5 млн. лв. приходи от новия данък "такси" през 2017 г., каза зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов пред Mediapool.

Към края на октомври приходите от патентен данък възлизат на над 3.35 млн. лв., като около 90 на сто от тях са от данък "такси", уточни Барбалов. Той очаква тази сума да нарасне до края на годината, защото много от лицензите на такситата изтичат в последните месеци на годината.

Данък "такси" в София е 850 лв. годишно. За да облекчи шофьорите на таксита Столична община намали таксата за разрешително за таксиметрова дейност от 50 на 25 лв. По този начин срещу такса от 25 лв. шофьорите могат да платят патентен данък за цялата година или за половин година, обясни Барбалов.

Данък "такси" се плаща авансово към бюджета, а разрешителното за упражняване на таксиметрова дейност не се издава, докато не е платен данъка.

Споделяне

Още от Бизнес