Три дела в прокуратурата след боя пред джамията

Три дела в прокуратурата след боя пред джамията

Три дела е образувала Софийската районна прокуратура за сблъсъка пред джамията вчера, съобщи говорителят на прокуратурата Руси Алексиев, цитиран от бТВ.

Едното досъдебно производство е за хулиганство. Образувано е срещу двама представители на "Атака", които след разпит в Пето РПУ са били освободени. Вече са им подвигнати обвинения.

Дело е било образувано и за нараняванията на депутата от партия Деница Гаджева, която беше замерена с камък. То е срещу неизвестен извъшител.

Третото дело е за нараняванията на полицаите, които пострадаха при опита да предотвратят сблъсъците.

Инцидент от петък получи сериозен отзвук в Турция. "Анкара осъди остро расистките нападения, срещу хора дошли за молитва в джамия в съседна България", пишат местните вестници.

Турското външно министерство заяви, че осъжда остро "расисткото нападение срещу хората, молещи се в джамия в съседна България". В комюникето се казва още, че Анкара очаква в най-скоро време българските власти да заловят и накажат извършителите на нападението, потъпкващо едно от най-основните права на хората.

Вчерашния бой не убягна от вниманието и на водещите световни агенции. Ройтерс припомня, че България е единствената страна в Европейския съюз, където мюсюлманите са местно население, а между българи и турци има традиционно добросъседски отношения.

Още по темата
Още от България

Кой според вас стои зад решението за отстраняване на Силвия Великова?