Три години условно за руски блогър, обвинен в призиви към "екстремистка" дейност

Руският блогър Егор Жуков пред съда в Москва в петък

Московски магистрати осъдиха на три години в лагер условно за призиви към екстремизъм Егор Жуков - студент по икономика и блогър, съобщи ТАСС.

"Съдът установи, че Жуков, използвайки интернет, е отправял призиви към екстремистка дейност", се казва в решението на магистратите.

В залата присъстваха няколкостотин души, сред които журналисти, отбелязва агенцията, като посочва например главния редактор на опозиционния в. "Новая газета" Дмитрий Муратов и известния рапър Оксимирон.

Жуков бе арестуван на 2 август, обвинен като участник в масови безредици и поставен под домашен арест. После следствието свали това обвинение и повдигна ново - публични призиви към екстремизъм чрез клипове, качвани в ЮТюб.

Експерт на Федералната служба за сигурност, цитиран в съобщението, признал, че не е открил в думите на студента преки призиви към насилие, но въз основа на "някои словосъчетания" е стигнал до извода, че блогърът е подтиквал аудиторията към насилствени действия.

Обвинението бе поискало за Жуков четиригодишна ефективна присъда.

Поредицата от протести през лятото в Москва бе предизвикана от отказа на властите на регистрират около дузина опозиционни и независими кандидати на изборите за градски съвет в руската столица през септември. На митингите се събираха множества до 60 000 души, което се смята за най-масова проява на недоволство през седемте години след връщането на Владимир Путин на президентския пост, отбелязва Асошиейтед прес.

Делото на Жуков предизвика възмущение, защото бе широко възприето като опит на властите да сплашат опозицията. Неговите адвокати обърнаха внимание на настоятелните призиви на Жуков за мирни протести, но въпреки това той бе обвинен в екстремизъм, отбелязва още АП.

Говорейки пред свои поддръжници край сградата на съда след присъдата, Жуков им благодари за подкрепата и каза: "Това е ваша победа!".

Друг московски районен съд, Мешчанският, осъди днес на 2 години условно Владимир Емелянов - друг участник в неразрешена протестна акция на 27 юли в столицата. Той бе признат в нападение срещу боец от силите на реда. Подсъдимият призна в съда, че е хванал боеца отзад за бронежилетката, придърпал го е към себе си, лишавайки го от свобода на движение, но каза, че не е искал да му причини болка. Самият боец от силите на ОМОН Максим Косов при разпит по-рано отбеляза, че няма особени претенции към Емелянов.

Съдът реши, че той е използвал насилие, което не е опасно за живота и здравето на потърпевшия, но представлява обществена опасност заради публичността и преднамереността на действията на обвиняемия. Обвинението искаше 4 години ефективна присъда.

Съдът обаче му даде значително по-лека, като се мотивира със смекчаващи вината обстоятелства - Емелянов е сирак, има чисто съдебно минало, с положителни характеристики. Той бе веднага освободен в залата на съда, където присъстваха стотина негови поддръжници, сред които и опозиционерът Алексей Навални.

Друг участник в акцията от 27 юли, Павел Новиков, на 32 години, също бе признат за виновен в нападение на полицай и го осъди да плати глоба от 120 000 рубли (1700 евро). За него прокурорът искаше 3 години ефективна присъда. Новиков бе освободен от ареста веднага в залата на съда. Присъстващите посрещнаха присъдата с радостни възгласи, а адвокатът на подсъдимия каза, че като цяло е удовлетворен.

Тверският съд в Москва пък осъди 22-годишния програмист Никита Чирцов за участие в същата акция на 1 години лишаване от свобода за нападение срещу полицай. Съдът зачете прекарания в следствения арест срок от 1 септември досега. За него прокурорът искаше три и половина години ефективна присъда.

Веднага след протестната акция на 27 юли в Москва полицията заяви, че в нея са участвали около 3500 души, сред които около 700 професионални журналисти и блогъри. Тя информира и за 1074 арестувани за различни провинения.

Повечето впоследствие бяха освободени, но в рамките на т. нар. Московско дело, включващо и участници в други протести, според руски медии вече са осъдени 7 души и близо толкова очакват присъди.

Говорителят на президента Владимир Путин, Дмитрий Песков, не пожела да коментира присъдите, предаде Асошиейтед прес.
Той отбеляза, че Кремъл внимателни следи обществената реакция на съдебните процеси за протестите в Москва през лятото, но добави, че техният мащаб не трябва да бъде преувеличаван.

"Ние не си затваряме очите за това, но и не сме склонни да надценяваме (протестите)", каза Песков пред репортери.

На въпрос дали на Путин е докладвано за делото на Жуков, той отговори утвърдително. "Президентът, разбира се, няма възможност да вниква в подробностите по всяко едно от тези дела", каза неговият говорител.

Според директора на руския Център за политически анализи Павел Данилин днешните присъди срещу участниците в летните протести в Москва говорят за липса на тенденция към тежки наказателни мерки спрямо подсъдимите по тях.

"Никой не си поставя задача да вкара максимално задълго хора в затвора", отбеляза политологът. Според Данилин целта е "да се научат хората да се отнасят към опазването на реда, към действията на правоохранителните органи, с длъжното уважение и да се пресекат опитите за посегателство срещу живота и здравето на правоохранителите", подчерта той, цитиран от ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят