Три години затвор грозят българките в Либия по делото за клевета

Три години затвор грозят българките в Либия по делото за клевета

В случай, че българските медицински сестри бъдат осъдени по делото за клевета и получат най-тежкото наказание от три години затвор, те ще трябва да изтърпят тази присъда, независимо от осемте години, прекарани в либийски затвор, предаде БНР във вторник, цитирайки адвокат Осман Бизанти.

Либийският защитник е на мнение, че няма нужда към адвокатския екип освен Хари Хараламбиев да се присъединява и Георги Гатев.  Бизанти смята още, че това дело може да се проточи, ако на всяко заседание се увеличава броят на гражданските ищци, кои вече са трима.

Оправдаването на сестрите по делото за клевета не би могло да се отрази на големия процес, както и обратното, посочи адвокатът: “Те са задържани по друго обвинение, така че ако бъде издадена присъда за набедяването, то срокът на излежаването би трябвало да се счита оттук насетне”. По думите на Бизанти евентуалното осъждане на българките на три години затвор едва ли е най-важното в момента с оглед съпоставката, че по СПИН-делото тях ги грози потвърждаване на смъртните присъди. “При нас се казва - удавникът не се плаши от дъжд. Ако аз се давя в морето, няма да се притеснявам, ако ми е капнала капка вода върху мен”, каза философски либийският адвокат.

Основната цел на съда по този процес е да установи дали сестрите са били злонамерени или не, когато са твърдели, че са изтезавани. Ако съдиите бъдат убедени, че сестрите не са били злонамерени, когато заявяват, че са изтезавани, ще бъдат оневини, е мнението на Бизанти.

Тримата либийски офицери, които заведоха това дело, искат 17 млн. либийски динара компенсации.

Бизанти повтори очакванията си делото по обжалването на смъртните присъди да стартира в края на април или началото на май.

На първото заседание съдът трябва да обяви дали приема жалбата и ако го направи, ще започне разглеждането на процеса по същество.

В случай на отхвърляне на жалбата, адвокатът очаква максимум още едно заседание за пледоарии, както и заради обжалването от страна на прокуратурата оправдаване на медиците по обвиненията за търговия с валута, продажба на алкохол и нарушаване на местния морал.

Бизанти, който за последните три месеца е провел само едно свиждане с българките, обеща другата седмица да ги посети в затвора Джудейда.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?