Три години затвор за аптекар в САЩ, повреждал ваксини срещу Covid

Три години затвор за аптекар в САЩ, повреждал ваксини срещу Covid

Американски аптекар антиваксър бе осъден на три години затвор, след като се призна за виновен, че съзнателно е повредил стотици дози ваксина срещу коронавируса. Това съобщи във министерството на правосъдието, цитирано от Франс прес.

Според комюнике от ведомството 46-годишният Стивън Брандънбърг "умишлено е изваждал" флакони с ваксината на Moderna от фризера на болницата в щата Уисконсин, където е работил.

Фармацевтът е осъден и да плати на болницата обезщетение в размер на 83 800 долара (68 800 евро).

По време на две нощни дежурства през декември той измъквал кутия флакони и я оставял с часове вън от фризера, после я връщал обратно, за да бъдат инжектирани ваксините на другия ден.

Повредени дози били поставени на 57 души.

Тази постъпка "по време на извънредна здравна ситуация представлява тежко нарушение", заяви Брайън Бойнтън, изпълняващ длъжността зам.-главен прокурор в министерското управление по гражданските въпроси.

Брандънбърг смятал, че ваксината е вредна за хората и може да промени тяхната ДНК.

Ваксината на Moderna, както и тази на Pfizer/BioNtech, съдържа информационна РНК, чрез която имунната система на организма "научава" как да се бори с даден вирус. В САЩ са поставени досега над 124 милиона дози ваксина на Moderna.

Споделяне

Още от Коронавирус

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?