Три магистратски организации дружно се обявиха срещу реформата на ВСС

Три магистратски организации заедно се обявиха против исканията на колегите си от Съюза на съдиите в България за реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС). В безпрецедентна обща декларации Асоциацията на прокурорите в България (АПБ), Българска съдийска асоциация (БСА) и Камарата на следователите в България (КСБ) се противопоставиха на искането за разделяне на ВСС на две отделни колегии.

Съюзът на съдиите в България (ССБ) лансира в началото на годината идеята за разделянето на съвета на съдийска и прокурорска част. Това разделение трябваше да важи само за кадровите въпроси. ССБ смята, че е вредно прокурорите и следователите да решават за кадровото развитие на съдиите, както и обратното. Това е и европейският стандарт при взимането на решения, засягащи магистратите.

Позицията на трите професионални магистратски организации (извън ССБ) е изпратено до правосъдното министерство във връзка с работата по обновяване на Стратегията за съдебна реформа. Според тези организации разделянето на ВСС на две колегии ще е противоконституционно. Те не смятат, че при сегашната конфигурация на съдебния съвет прокуратурата кадрува в съда.

Споделяне

Още от България