Три руски бизнес асоциации призоваха Путин да се намеси в аферата "Юкос"

Лидерите на три водещи руски бизнес асоциации и няколко изтъкнати защитници на човешките права предупредиха днес в писмо до президента на Русия Владимир Путин, че атаките срещу руската петролна компания Юкос могат да сведат до нула икономическите и демократични постижения на страната през последното десетилетие, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

В писмото президентът се призовава да прекрати мълчанието си, за да сложи край на произвола срещу компанията Юкос, оценявана високо заради прозрачността на своята дейност и възприемането на международните норми.

Подписалите писмото до президента Путин, сред които са председателят на Руския съюз на индустриалците и предприемачите Аркадий Волски и председателката на Хелзинкската международна федерация - бившата дисидентка Людмила Алексеева, предупреждават, че се излага на опасност стабилността, постигната в Русия след повече от едно десетилетие социални и икономически вълнения.

Авторите на документа подчертават, че атаките срещу Юкос се възприемат като "опит за мащабно преразпределяне на собствеността и заплаха за демократичните достижения". Положението може да доведе до изтичане на капитали от страната, както и на най-предприемчивите хора, без които Русия няма бъдеще, се посочва още в писмото.

В него се предлага сключването на нов "социален пакт", с който властите да се ангажират да защитават демократичните принципи и частната собственост, а бизнес средите от своя страна да обещаят повече прозрачност и етика в икономиката, избягвайки схемите за корупция.

По-рано през този месец руската прокуратура вкара в затвора един от големите акционери на Юкос по обвинение в измама при приватизационна сделка през 1994 г. и проведе 16-часов обиск в офисите на Юкос. Разследването породи опасения, че правителството иска да преразгледа оспорваните резултати от приватизацията на държавни активи през 90-те години и доведе до рязък спад на цените на акциите на руските компании.

Проучванията на общественото мнение показват, че руснаците са извънредно критични към резултатите от приватизацията, при която магнатите, известни повече с името "олигарси", получиха скъпоструващи държавни активи на безценица, благодарение на връзките си с правителството на бившия президент Борис Елцин, отбелязва Асошиейтед прес.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес