Три варианта за участие на България в ПРО

Министърът на отбраната Аню Ангелов заяви в петък, че има три линии, по които страната ни може да участва в създаването на противоракетната защита на НАТО в Европа.

“Първата е чрез принос в общия фонд в НАТО за изграждане на системата, който е от 200 милиона евро. Втората е чрез участие в програмата на НАТО за разгръщане на нови пунктове за противовъздушна отбрана, които могат да се използват и в борбата срещу ракети. Третият е участие в разполагането на елементи от самата система за противоракетна отбрана на територията на България след преговори по въпроса“, обясни Ангелов, който участва в срещата на министрите на отбраната от страните на НАТО в Брюксел, предаде БТА.

От българска страна на срещата е изразен значителен интерес към плановете в НАТО да бъде създадена система за защита на Европа от балистични ракети.

Министърът опроверга появили се в западни медии информации, че България не изпълнява изискването в НАТО поне 2% от БВП на страните членки да се използва за отбранителни нужди. Според него не е взето предвид, че у нас 200 милиона лева годишно са изплащат във вид на военни пенсии, което прави картината различна.

Министър Аню Ангелов добави, че след актуализацията на бюджета на страната ни за тази година, отпусканите средства за военни нужди ще достигнат 890 милиона лева.

Ангелов припомни, че България увеличава контингента си в Афганистан в рамките на силите на НАТО. Сега той наброява около 530 души и се предвижда да стане над 600 души. Освен това ще бъдат подготвени и два медицински екипа, които ще бъдат изпратени в афганистанската провинция Кандахар, поясни министърът.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?