Три версии за смъртта на матроса в барокамерата

Три версии за смъртта на матроса в барокамерата

Военноокръжна прокуратура - Сливен работи по три версии за смъртта на младшия водолаз Спас Пенчев, който почина по време на изпитание в барокамера, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Инцидентът стана 6 ноември сутринта по време на имитационни спускания в барокамерата на МБАЛ - Варна към BMA-София.

Починалият е на 36-години, има едно дете.

Трите версии, които се разследват, са техническа неизправност на барокамерата, заболявания на починалия, които не позволяват участие в такова изследване и нарушения, допуснати от екипа, провеждащ изследването.

След инцидента е бил направен оглед на барокамерата. Разпитани са като свидетели трима военнослужещи от военно формирование 34 590 - Бургас, които са участвали по време на имитационното спускане в барокамерата заедно с матрос Пенчев.

Проведен е разпит на лекаря - началник на отделение по хипербарна и морска медицина, както и на оператора на хипербарна камера. Двамата са извършвали имитационните спускания.

Барокамерата е била запечатана и към делото са приобщени всички документи за техническото състояние и калибровката ѝ, както и медицинските изследвания на починалия военнослужещ.

Назначена е тройна съдебно-медицинска експертиза на лекари от болницаа"Св. Ана" - Варна. Назначено е хистологическо изследване на тъканите - за установяване на непосредствената причина за смъртта.

Предстои назначаването на комплексна техническа експертиза за състоянието на барокамерата, разпит на други свидетели, имащи отношение къма инцидента, прилагане на всички медицински документи за профилактичните прегледи на починалия военнослужещ, прилагане на всички заповеди, протоколи и др. документи за основанията, начина на провеждане и организацията по извършване на имитационните спускания.  

Споделяне

Още по темата

Още от България