Трибуналът в Хага започна последния си съдебен процес

Горан Хаджич

Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия  започна последния си съдебен процес. Той е срещу 54-годишния Горан Хаджич, бивш президент на самопровъзгласилата се Република Сръбска Краина, която съществуваше на територията на Хърватия от 1991 г. до 1995 г.

Хаджич бе арестуван в Сърбия на 20 юли 2011г. и е последният, за чието предаване настояваше трибуналът. Общо трибуналът на ООН е издал заповеди за арест на 161 души.

Горан Хаджич провеждаше дискриминационна политика против "несърби", заяви във встъпителната си реч прокурорът Дъглас Стрингер. Той спомена няколко епизода на жестоко отношение към представители на гражданското население от други националности, сред които пребиване с железни пръти и принуждаване да се движат по минно поле.

Горан Хаджич не бе само наблюдател. Той лично издаваше заповеди за депортиране. Преди падането на Вуковар той се погрижи 200 пленници да останат на окупираната територия, подчерта Стрингер.

Той приравни действията на бившия президент на самопровъзгласилата се република с етническо прочистване.

Трибуналът на ООН за военните престъпления в бивша Югославия обвинява Хаджич в нарушаване на законите и обичаите на войната и престъпления против човечеството, извършени през 1991-93 г. на територията на Хърватия.

Обвинението е предявено по 14 точки, сред които за преследване, изтезания, убийства, насилствено разселване, жестоко отношение към военнопленници,  необосновано унищожаване на имущество.

Един от ключовите моменти на обвинителния акт е разстрелът на 264 хърватски военнопленници през ноември  1991 г. във фермата "Овчара" край град Вуковар.

Обвинението бе повдигнато през юли 2004 г., но Хаджич успяваше в течение на осем години да се укрива от международното правосъдие. На 20 юли 2011 г. той бе арестуван близо до село Крушедол в района на Фрушка  Гора в Сърбия, а на 22 юли бе екстрадиран в Хага.

Бившият президент на самопровъзгласената република не се признава за виновен за престъпленията, в които е обвинен.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани