Тридневен траур в Латвия заради 50-те жертви на срутения търговски комплекс

В Латвия в събота бе обявен тридневен траур. Над 50 души достигна броят на загиналите след срутването на покрив на хипермаркет в столицата Рига.

Издирването на оцелели продължава. Изпод развалините са извадени не само загинали, но и десетки живи хора. Много от тях са в болница в тежко състояние.

Кметът на Рига написа в "Туитър", че под развалините може би се намират още няколко души.

Основната версия за трагедията е лошо строителство. Смята се, че първо е поддала носеща стена, след което покривът е рухнал.

Преди ден стана ясно, че няколко сигнала за тревога са прозвучали в търговския център преди срутването, но службата за безопасност не е реагирала. Нейни служители помислили, че алармата се е задействала от заваръчните дейности, извършвани в магазина и не е обявила евакуация на обекта.

Строителната компания, построила центъра, както и веригата магазини, която го експлоатира, обявиха, че имат готовност да платят компенсации.

 "Това е масово убийство на невинни хора", коментира от своя страна трагедията латвийският президент Андрис Берзинш. Според него виновниците трябва да понесат наказание. "Като цяло бих искал тези хора да попаднат в следствения изолатор", каза Берзинш по латвийската телевизия, цитиран от ИТАР-ТАСС.
 
По думите му много хора носят отговорност за тази трагедия, при положение че не става дума за нещастен случай или бедствие. Берзениш е категоричен, че е нужно колкото се може по-скоро да бъдат установени причините за злополуката и виновниците за нея.
 
Президентът изказа мнение, че е необходимо в Латвия да се променят както строителните норми, така и политическата система като цяло. "Особено нужно е да се промени начинът, по който работи изпълнителната власт. Там цари безотговорност на всички нива. Ние сме създали една аморфна система - никой за нищо не носи отговорност", каза държавният глава на Латвия.

Споделяне

Още от Свят