Трима души получиха доживотни присъди за атентата на летище "Домодедово"

Трима души получиха доживотни присъди за атентата на летище "Домодедово"

Московският областен съд осъди на доживотен затвор трима души и четвърти на 10 години затвор по обвинение в организиране на самоубийствения терористичен акт на столичното летище "Домодедово" през януари 2011 г., когато загинаха 37 човека и близо 180 бяха ранени, предадоха осведомителните агенции в понеделник.

Присъдата удовлетвори почти изцяло искането на прокуратурата, установи причастността на четиримата обвиняеми към транспортирането на атентатора самоубиец Магомед Евлоев и снабдяването му с експлозиви. Подсъдимите Ислам Яндиев и Башир Хамхоев бяха осъдени до живот, а Ахмед Евлоев - на 10 години затвор, както бе поискала прокуратурата. Обвинителният акт настояваше за 23 години затвор за Илез Яндиев, но съдът постанови доживотна присъда предвид друга присъда срещу него в Ингушетия.

В хода на процеса държавното обвинение подчертаваше, че атентатът на "Домодедово" е планиран и организиран от престъпната групировка "Имарат Кавказ" с лидер Доку Умаров. Говорителят на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин каза, че по същото дело продължа издирването на Доку Умаров, Аслан Бютукаев и още няколко души, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Ройтерс и АП припомнят, че когато бе премиер, Владимир Путин изпрати през 1999 г. войски в Чечения да потушат сепаратисткото въстание. Но оттогава в руските републики в Северен Кавказ, и в частност в граничещата с Чечения Република Ингушетия, все още  има почти всекидневни прояви на насилие. Доку Умаров е призовал  своите бойци да използват "максимум сила" в саботирането на Зимните олимпийски игри в Сочи през февруари.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?