Трима посланици с досиета осъдиха окончателно външния министър

Решението на съда отваря възможност да получат солидни командировъчни

Снимка: БГНЕС

Бившите посланици в Холандия, Сърбия и Гърция - Златин Тръпков, Георги Димитров и Андрей Караславов, осъдиха окончателно външно министерство заради заповедите за прекратяване на задграничните им командировки, след като стана ясно, че тримата са работили за Държавна сигурност.

Петчленни състави на Върховния административен съд потвърдиха решенията на долната инстанция и отхвърлиха жалбите на външния министър Николай Младенов.

От външно министерство коментираха, че решението на съда не променя с нищо намерението на ръководството на ведомството да не изпраща агенти на ДС за посланици. То обаче отваря възможност тримата посланици да предявят претенции външно министерство да им изплати командировъчните за времето, в което са били незаконно прекратени мандатите им.

Според неофициална информация става въпрос за по около 3000 евро месечно.

Тримата посланици заведоха жалби против заповедите на Младенов, с които се прекратяват дългосрочните им командировки поради изтичане на задграничния мандат. Според тях заповедите противоречат на конституцията, съгласно която само президентът има право да освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства.

Външният министър издаде заповедите на основание приетия от мнозинството на ГЕРБ чл.69 ал.1 от Закона за дипломатическата служба, според който той има право да издаде такава заповед след изтичане на посланическите мандати.

Конституционният съд обаче отмени текста и така остана старият вариант, според който външният министър издава заповед едва след съответния указ на президента.

И тримата посланици са работили в администрацията на президента Георги Първанов, който отказа да се съобрази с искането на парламента и правителството и да подпише указите за отзоваване на посланиците с досиета, тъй като това бил опит за лустрация и за чистка.

Президентът Росен Плевнелиев обаче издаде укази за прекратяването на мандатите им.

В рамките на проверката си на посланиците, генералните консули и заместник-ръководителите на дипломатическите мисии Комисията по досиетата обяви имената на над 190 дипломати. При проверката на главните секретари, генералните директори, началниците на отдели в МВнР бяха осветени връзките с ДС на още 75 служители на външно министерство.

Така се оказа, че почти половината посланици и консули са агенти на ДС.

След като встъпи в длъжност президентът Росен Плевнелиев смени голяма част от посланиците с досиета, но въпреки заявената от външния министър Николай Младенов политическа воля все още има посланици, работили за бившата Държавна сигурност.

Споделяне

Още по темата

Още от България