Вигенин ще реабилитира кадрите на ДС във външно министерство

Според него те са потенциал, който трябва да се ползва

Вигенин ще реабилитира кадрите на ДС във външно министерство

Новият външен министър Кристиан Вигенин ще реабилитира кадрите на службите на тоталитарния режим във външно министерство. Това стана ясно от първите му интервюта след гласуването на правителството на Пламен Орешарски. 

"Начинът по който тези хора бяха унижени, е едно от недостойните действия на предишния кабинет и на предишния външен министър. Ще направим така, че всеки, първо, да бъде оценяван според своите способности и качества и, второ, тези хора да бъдат максимално полезни на министерството конкретно, но като цяло и на страната си, защото това е потенциал, който не бива да бъде разпиляван", обясни Вигенин пред БНР.

 

В интервю пред БТА пък Вигенин посочва, че предстои въпросът с т. нар. ДС посланици да бъде разгледан и отбелязва, че "всеки един от тях ще може да се чувства полезен на страната си, било в МВнР в София, било другаде, но е рано да коментирам в подробности".

 

Правителството на ГЕРБ и президентът Росен Плевнелиев върнаха голяма част от българските посланици, които са работили за бившите служби и обявиха политическа воля държавата да не бъде представлявана повече зад граница от свързани с ДС дипломати.

 

След проверката си на посланиците, генералните консули и заместник-ръководителите на дипломатическите мисии Комисията по досиетата обяви в края на 2010 г. имената на над 190 дипломати. При проверката на главните секретари, генералните директори, началниците на отдели в МВнР бяха осветени връзките с ДС на още 75 служители на външно министерство. Така се оказа, че почти половината посланици и консули са агенти на ДС.

 

Според официална информация на МВнР към септември миналата година в министерството продължават да се трудят общо 90 души, свързани с ДС. В България няма лустрация и затова няма законови пречки те да бъдат пращани и за посланици. За да стане това обаче, президентът трябва да подпише указите за назначаването им.

 

Вигенин посочи още, че има какво да се направи по повишаване на компетентността на състава както в министерството, така и в задграничните представителства, но няма да има масови чистки.

 

"Мисля, че елегантният подход е как да повишаваме капацитета, което не значи непременно уволнения и назначения. Част от тези неща могат да се случат, когато хората, с които разполага министерството, получат възможността за изява и бъдат на позиции, които отговарят и на техния интерес, и на техните способности", каза Вигенин.

 

Вигенин ще иска доказателства за участието на Хизбула в бургаския атентат

 

Вигенин заяви, че във външното министерство няма да има радикални промени, но ще се търсят повече активност, повече компетентност и отвореност към младите кадри.

 

"България ще се стреми да участва във формирането на европейската външна политика и ще се съсредоточи върху стратегическите си интереси на Балканите и в Черноморския регион", каза още Вигенин.

 

Той обеща да бъдат бъдат преценени по-внимателно досегашните ангажименти в региони като Близкия Изток, както и че една от първите му задачи ще е да се запознае с доказателствата за участие на Хизбула в атентата в Бургас.

 

"От публичната информация, която имаме, не може да се направи категорично становище или решение каква е тази роля и дали наистина имаме основания да настояваме Хизбула да бъде обявена за терористична организация. Не бих искал да предпоставям. Трябва първо да се запознаем с детайлите и тогава много бързо ще има позиция. Разбира се, тя няма да бъде толкова обтекаема, че да не стане ясно каква е", заяви Вигенин.

 

Позицията на България към Македония ще е твърда, но и разумна

 

Вигенин обясни, че по отношение на Македония ще продължи курса към подписване на договор за добросъседство.

 

Договорът за добросъседство трябва да стъпи на съвместната декларация от 1999 година, подписана от тогавашните премиери Иван Костов и Любчо Георгиевски, но от Скопие към момента идват разнопосочни сигнали.

 

"Позицията на България към Македония ще е твърда, но и разумна. Българската външна политика не може да прави резки движения, пътят, по който тръгна предишното правителство, трябва да бъде вървян, договорът за добросъседство трябва да бъде подписан. Принципната ни позиция е ясна. Македония трябва да бъде член на Европейския съюз, това е в интерес на България, но конкретните стъпки дотогава предстои да бъдат уточнявани, защото Македония пое едни ангажименти към предишното правителство и смятам, че те трябва да бъдат изпълнени“, каза Вигенин.

 

Той коментира още, че трябва да "имаме по-комплексен подход и да намерим допълнителни форми на сътрудничество с Република Македония, да се опитаме да изградим повече доверие, което да помогне да решаваме част от проблемите, които тровят отношенията ни, а всъщност не са чак толкова сложни".

 

"Смятам за важно да има национална позиция по отношенията с Македония, която да бъде обсъдена с народните представители, както и с участието на широк кръг експерти", заяви Вигенин.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?