Сътрудник "Накев" предложен на Аштън за представител на ЕС в Южен Кавказ

Вигенин пробва да лансира ДС-кадри и в евродипломацията

Реабилитацията на дипломати с агентурно минало обърка кариерния модел в МВнР

Вигенин пробва да лансира ДС-кадри и в евродипломацията

Реваншът на бившите комунистически служби в българската дипломация е в пълен ход.

Отказът на президента Росен Плевнелиев да подписва укази за посланици, свързани с Държавна сигурност, накара външния министър Кристиян Вигенин да не прави такива предложения. Вигенин "компенсира" с ударни назначения на такива кадри на повечето ключови постове във външно министерство. Опитът му обаче да ги лансира и в голямата европейска дипломация, като посланици на ЕС, е пореден признак за неадекватност и самоизолация на българската външна политика, след като от ЕС дадоха пределно ясна подкрепа на решението на предишното правителство да се лиши от "услугите" на посланици с агентурно минало.

Както научи Mediapool, Вигенин е предложил на върховния представител по външна политика на Европейския съюз Катрин Аштън да назначи Бранимир Радев за специален представител на общността за Южен Кавказ и кризата в Грузия. 61-годишният Радев, който е бил посланик в Тбилиси, е "осветен" от Комисията по досиетата като осведомител на ВКР-Сливен и секретен сътрудник "Накев" на ДС.

Предложението на Вигенин означава, че според българското правителство този дипломат е най-подходящият представител на ЕС, който да прокарва европейската политика и ценности в сложен кризисен регион, един от най-чувствителните в отношенията между Европа и Русия.

Още с встъпването си в длъжност Вигенин даде сигнал, че ще заложи основно на свързаните с бившата комунистическа партия и репресивния ѝ апарат служители на министерството. На тях бяха поверени ключови постове в администрацията на МВнР, а други техни колеги от бившите служби бяха пратени зад граница.

Заради категоричния отказ на държавния глава България да бъде представяна в посолствата си от агенти на ДС, външният министър ги изпраща на различни постове зад граница, които не изискват президентски указ. Тези маневри обаче блокираха кариерния модел във външно министерство и доведоха до остра съпротива на по-младите служители.

Проблем се породи и поради това, че кадрите на бившите служби започнаха да заемат постове, които отговарят на по-нисък ранг от техния, и би следвало да са стъпка в кариерата за по-млади дипломати.

Така например, когато дипломат с ранг посланик се назначава на по-ниски длъжности, служителите с ранг "съветник" или "пълномощен министър" са принудени да слязат по-надолу в йераргията на посолството и така всички минават една стъпка назад. В същото време хората с най-ниски рангове – "аташе" и "трети секретар" с години не могат да заминат на мандат зад граница, тъй като посолствата са пълни с хора в пенсионна възраст.

От Америка и НАТО до правата на човека

Най-знаковото решение на Вигенин бе да назначи Георги Димитров, секретар на предишния президент Георги Първанов, за постоянен секретар на външното министерство - най-високата професионална дипломатическа длъжност с широки правомощия по отношение кариерното развитие на служителите в МВнР. Георги Димитров е възприеман като "символ" на съпротивата срещу отзоваването на посланици с агентурно минало.

Неофициално по коридорите на ведомството се коментира, че не е ясно защо лидерът на АБВ Първанов има толкова голямо влияние във ведомството, предвид и на сегашната ситуация около разцеплението в БСП и категоричната принадлежност на Вигенин към лагера на Станишев.

Генералната дирекция “Глобални въпроси" се ръководи от бившия посланик в ООН в Ню Йорк Райко Райчев, който е бил секретен сътрудник на ДС, а "Консулски отношения" - от Раковски Лашев, който е кадър на военното разузнаване.

Ангел Орбецов, чийто псевдоним в ДС е "Гълев", ръководи дирекция “Азия, Австралия и Океания", а Чавдар Жечев, известен и като агент "Попов" отговаря за дирекция "Америка". 

Директорът на дирекция "НАТО и регионална сигурност" Петьо Петев също е бил секретен сътрудник на ДС.

 

Красимир Костов - "Норис" отговаря за “Двустранно европейско сътрудничество", а Петър Воденски, кадър на военното разузнаване -за "Външнополитическо планиране, информация и координация".

Ганчо Ганев с псевдоним "Генчев" в ДС ръководи “Източна Европа и Централна Азия".

Агент на ДС е шеф и на дирекция “Права на човека" - Димитър Филипов. Шефът на ситуационния център Николай Цачев също е работил за Държавна сигурност.

От Молдова и Казахстан до Етиопия

Освен на високи постове в София, кадрите на бившите служби бяха "трудоустроени" и зад граница. За да избегне съпротивата на Плевнелиев, Вигенин ги изпраща като заместници или временно управляващи на посолства.

Драговест Горанов (секретен сътрудник "Гошо"), който беше говорител на министерството по времето на тройната коалиция, стигна до Етиопия в качеството си на временно управляващ посолството.

Бившият секретар на президента Георги Първанов – Златин Тръпков, огласен като секретен сътрудник ”Тарасов”, пък получи пост в представителството ни в ОССЕ във Виена.

Валентин Радомирски, щатен служител на Разузнавателното управление към Генералния щаб (РУ-ГЩ), пък е зам.-посланик в Молдова, а Емил Вълев, огласен като агент ”Валентин” е в Съвета на Европа в Страсбург.

Теодор Русинов, сътрудник на РУ на ГЩ бе пратен за генерален консул в Битоля. Иван Димитров е временно управляващ посолството в Казахстан

Бившият постоянен секретар на МВнР по времето на външния министър Ивайло Калфин - Константин Андреев пък е неакредитиран посланик (СМО, ЮНЕП, екологични конвенции), ПП към Службата на ООН в Женева.

Изпращането на кадри на ДС като "втори човек" в посолствата отваря възможност за тях при изтичането на мандата на съответния посланик да поемат мисията за като временно управляващи, което може да продължи дълго време.

Посланици със специалните поръчения

Друга "вратичка" за дипломати с агентурно е назначаването им за посланици със специални поръчения, за които също не се изисква президентски указ. По тази "линия" Мима Стоилова-Николова е посланик със специални поръчения, отговаряща за международна културна политика и сътрудничество с ЮНЕСКО.

Доскоро Георги Пейчинов бе посланик със специални поръчения “по визова политика”, но и той замина зад граница и вече е съветник-посланик в мисията ни в Москва.

Захари Радуков също е посланик за специални поръчения и национален координатор по регионалното сътрудничество.

Самият Бранимир Радев, предложен за специален представител на общността за Южен Кавказ и кризата в Грузия, последно беше посланик със специални поръчения за Черноморския регион.

Споделяне

Още по темата

Още от България