Триста загинали и 2000 ранени при две земетресения в Иран

Триста загинали и 2000 ранени при две земетресения в Иран

Над 250 души са загинали и най-малко 2000 са ранени при две силни земетресения  в събота вечер в северозападен Иран, съобщи националната телевизия, цитирана от Асошиейтед прес.

Телевизията показала кадри с десетки семейства, прекарали нощта под открито небе. Някои плачели, други треперели от студеното време в планинския район, засегнат от трусовете. На други кадри се виждало как спасителни екипи евакуират ранени на носилки.

Трусовете са разрушили жилищни домове и друг сгради в близо 110 села. Много хора продължават да са под развалините, издирването им е затруднено, заявил началникът на националната служба за действия при извънредни ситуации Голам Реса Масуми.

Епицентърът на двата силни труса от 6,2 и 6 по Рихтер е бил на около 60 км от Табриз, който е с население от милион и половина, и на около десет километра дълбочина, съобщи Сеизмологичният център на Техеранския университет.

Американският Геофизически институт съобщи, че първият трус е и бил с магнитуд 6,4, а вторият - 6,3.

Вторият трус е бил усетен десетина минути след първия. Последвали са и по-слаби вторични труса с магнитуд около 4, които били усетени най-силно в градовете Ардебил, Мешкиншахр и Ахар.

Прекъснати са телефонните връзки с района, както и електроснабдяването на по-голямата част от Табриз.

Говорител на иранския Червен полумесец каза, че разрушения има в градовете Ахар, Варзеган, Мехрабах и Хери.

Иран е разположен в зона на повишена сеизмична активност. През миналия век повече от 170 000 души са загинали в Иран при 20 от най-силните земетресения, разтърсили страната. През декември 2003 г. трус с магнитуд 6,6 напълно унищожи древния град Бам в североизточната част на страната. Тогава загинаха повече от 30 000 души.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?