Тристранният съвет обсъжда реформата в МВР

Протестиращи полицаи, сн. БГНЕС.

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще разгледа в понеделник предложенията за реформа в Министерството на вътрешните работи (МВР).

С промените в Закона за МВР се преразглеждат условията за работа и социалните придобивки на служителите. Те не получиха подкрепа от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, но от ГЕРБ обявиха, че ще ги прокарат при гласуването в пленарна зала.

Очакванията са законът да мине на първо четене в пленарната зала, а преди второто да бъде сериозно пренаписан.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова изрази увереност пред "Хоризонт", че промените в системата на вътрешните работи са необходими и тя ще продължи да се бори за прилагането им. Срещу тях обаче има сериозна съпротива, включително от редиците на ГЕРБ.

Реформата на вътрешния министър Румяна Бъчварова предвижда намаляване на обезщетенията при пенсиониране от 20 на 12 месечни заплати и орязване на отпуските в системата с пет дни. Екипът на Бъчварова предлага изваждане на несвойствени за МВР административни услуги и създаването на държавно предприятие с името "Център за предоставяне на услуги". Идеята е приходите от таксите да отиват директно в бюджета на министерството, а не, както сега – в републиканския бюджет.

Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" трябва да се преобразува в Изпълнителна агенция "Пожарна безопасност и защита на населението". Предвижда се и създаването на подобна агенция, която да поеме социалните дейности в министерството. Изчисленията на Бъчварова показват, че реализирането на реформата ще доведе до намаляване на разходите на МВР с близо 65 млн. лева годишно.

Промените обаче не минаха в работната комисия на парламента. "За" закона гласуваха само представителите на ГЕРБ в комисията. Тримата представители на БСП бяха против, а всички останали се въздържаха.

Критиките на Цветан Цветанов предизвикаха нова вълна коментари за конфликт между него и вътрешния министър. Премиерът Бойко Борисов обяви, че реформа в МВР трябва да има и се застъпи за министъра си.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?