Трите основни ирландски партии с равни гласове на вота, броят се бюлетините

Трите основни ирландски партии с равни гласове на вота, броят се бюлетините

Ръчно преброяване на бюлетините ще реши изхода от националните избори в Ирландия, след като екзитполът след края на гласуването в 22 часа в събота показа, че трите най-големи партии в страната получават почти еднакъв брой гласове.

Според проучването на Ипсос, поръчано от местни медии, управляващата дясноцентристка партия "Фина гейл" получава 22.4 на сто от гласовете, а лявата националистическа партия "Шин фейн" – 22.3 на сто. На трето място е дясноцентристката "Фина фойл" с 22.2 на сто.

Допустимата статистическа грешка в проучването е до 1,3 на стои.

Преброяването на гласовете започна в неделя сутринта. Окончателните резултати може да не станат известни до няколко дни.

Подобен резултат е безпрецедентен в Ирландия, отбелязва Пат Леихи, политически редактор на в. "Айриш таймс". Това означава равенство на трите големи партии в страна, която по традиция се управлява от двете големи десноцентристки партии.

"Сформирането на правителство ще бъде много трудно, ако партиите се придържат към позициите си от преди изборите", добавя той.

Лидерът на "Шин фейн" Джери Адамс подчерта в Туитър, че партията е водила кампания, фокусирана върху решаването на проблемите на ирландците.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?