Тройната коалиция порица Яне Янев, действал опасно

Тройната коалиция порица Яне Янев, действал опасно

Ден след като кметът на Гърмен Ахмед Башев и преподавателят по ислям Мурат Бошнак от село Рибново бяха разпитвани в ДАНС, градският прокурор Николай Кокинов съобщи във вторник, че двамата се проверяват за заплахи срещу депутата Яне Янев, а не за разпространение на радикален ислям. В същото време представители на трите политическите партии от управляващото мнозинство определиха твърденията на Янев за опасна ислямизация като "предизборни инсинуации", а случващото се като "опасно". Появиха се и догадки, че сценарият, разиграл се през последните дни и седмици в община Гърмен, е дирижиран от ДПС.

Кокинов съобщи, че разпитът на Башев и Бошнак е бил заради твърденията на депутата Яне Янев, че двамата са отправили заплахи за живота му. Прокуратурата не е възлагала на ДАНС проверка за разпространение на радикален ислям, но ако изскочат данни за такъв, ще се възложат на Окръжна прокуратура – Благоевград.

Връзката избори

Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев заяви, че поведението на Янев е рисковано и не трябва да се поощрява. "България е страна с много дълга традиция на етническата толерантност и това е нещо, с което трябва да се гордеем", коментира той. По думите му разпитът на Башев и Бошнак в ДАНС вчера е "нормална практика" и такива проверки, когато има сигнали, трябва да се правят.

Вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем (ДПС) определи скандала като "политически инсинуации преди изборите". По думите ѝ е по-опасно поведението на Яне Янев, отколкото това, че в едно село се пазят традициите. "Всеки опит, застрашаващ целостта на страната или на нацията ни, заслужава да бъде разгледан от компетентните органи и да се вземат нужните мерки", коментира тя.

От НДСВ също са на мнение, че събитията в Гърмен са в пряка връзка с предстоящите парламентарни избори. Говорителят на партията Станимир Илчев заяви, че с действията си Янев "доста лекомислено посяга към фитила на междурелигиозните отношения".

Ред, законност и свръхинформираност“

"Янев не следва само собствени идеи, но е трудно да се посочи кой участва в режисурата на тези събития", каза още Илчев. Той коментира, че в НДСВ вече наричали партията на Янев "Ред, законност и свърхинформираност" заради "енциклопедичния" обхват на действията и разкритията на членовете ѝ.

Според Илчев е нужно осветляване на екипа на Янев, за да се види дали там няма "висока концентрация на служители на бившите служби“.

По думите му се наблюдава "опасна конкуренция на национализъм с различен генезис" и дори е в ход "стратегия на страха", която се изгражда върху религиозна и етническа основа.

От жълтата партия смятат, че обществото няма ресурс да неутрализира лесно "подобен изкуствено насаждан проблем". Има идея комисиите по вътрешен ред и сигурност и по правата на човека и вероизповеданията в НС, чиито председатели Минчо Спасов и Огнян Герджиков са от НДСВ, да проведат съвместно заседание. На него ще бъдат изслушани както засегнатите страни, така и прокуратурата и ДАНС.

Според депутата от "Напред" Борис Ячев пък, с последните събития около кмета на Гърмен Ахмед Башев държавата дава урок как може да бъде наказана една община и населението ѝ, което се опълчва срещу ДПС.

"Община Гърмен е една от малкото, в които ДПС губи влияние от местните избори насам, включително и в с. Рибново, където кандидатът на ДПС загуби от сегашния кмет от “Лидер”, посочи той. По думите му в села, включително и Рибново, където ДПС е загубило влияние, "чрез държавни институции като прокуратура и ДАНС се цели сплашване на населението, капсулирането му и неизбежното връщане в обятията на ДПС".

Още данни за радикален ислям

Междувременно Янев обяви, че има данни за форми на радикален ислям в Сатовча, в Община Доспат, Смолян, Омуртаг, Исперих и Дулово. Според него разследването на ДАНС и прокуратурата ще отиде докрай.

Кметът на Сатовча Арбен Мименов заяви, че подобни твърдения са "предизборен цирк" и съселяните му са притеснени от начина, по който ДАНС е действала при акцията си в община Гърмен.

Кметът на Гърмен Ахмед Башев пък заяви, че не той, а Янев е този, който насажда омраза между етническите общности и който с действията си застрашава националната сигурност. Според Башев главният прокурор трябва незабавно да направи предложение до парламента за снемане на депутатския имунитет и за подвеждане под отговорност на Янев.

"Ако Яне Янев е депутат, избран от някаква пропорционална партийна листа, аз съм кмет на община, избран мажоритарно и стоя на много по-високо ниво от всеки депутат в България”, каза още Башев.

Споделяне

Още от България