"Цар" Путин се закле като президент за четвърти път

Той даде заявка за "пробив във всички сфери на живота" и "исторически решения"

Руският президент Владимир Путин се закле като държавен глава за четвърти път с амбиция за "пробив във всички сфери на живота" и "исторически решения", след като на изборите през март бе преизбран с рекордна подкрепа. Въпреки това руското общество остава разделeно и само преди два дни се проведоха масови протести под мотото "Путин не е наш цар". 
 
"Смятам за мой дълг и за смисъл на моя живот да дам всичко от себе си за Русия, за нейното настояще и нейното бъдеще", заяви той по време на церемонията в Големия дворец в Кремъл.
 
След 18 години начело на страната той заяви, че тя вече се е научила да отстоява своите интереси и е успяла да възроди гордостта към отечеството.
 
По думите му сега Русия се нуждае от пробиви във всички сфери на живота.
 
”Русия трябва да върви рамо до рамо с глобалните промени и да остава открита към диалог“, допълни 65-годишният руски лидер.
 
"Задачите, които ни предстоят, назрелите решения, които трябва да приемем, без всякакво преувеличение, са исторически. Те ще определят съдбата на отечеството за следващите десетилетия. Предстои ни напрегната работа, която ще изисква участието на цялото руско общество, деен принос от всички ни, всички отговорни политически и граждански сили, обединени от искрена грижа към Европа“, заяви Путин.
 
Русия обаче е раздирана от редица проблеми като голямата пропаст между бедни и богати, все по-съмнителният политически плурализъм и натискът срещу свободата на словото. Русия е изправена и пред икономически трудности заради поевтиняване на енергийните суровини и санкциите на Запада заради незаконната анексия на Крим.
 
Oчаквано след клетвата Путин предложи отново кандидатурата на Дмитрий Медведев за премиер, но се очаква да има размествания в кабинета. 
 
Церемонията
 
Руската национална телевизия показа как Путин напуска офиса си в Кремъл и върви по дългите му коридори. След това той се качи за кратко на руска лимузинa "Кортеж", за разлика от други години, когато се движеше със западни автомобили, и пристигна на мястото на церемонията. 
 
Гостите започнаха да се събират още два часа преди началото и достигнаха няколко хиляди. Благодарение на топлото време мнозина заеха места на Съборния площад. Това място е достъпно за посещение само за днешната церемония. 
 
Останалите изпълниха трите зали на двореца - Георгиевската, Александровската и Андреевската, през които премина президентът. Общо поканените бяха около 6000 души. Един от първите пристигна актьорът и отскоро гражданин на РФ Стивън Сийгъл, отбелязва ТАСС.
 
На видно място беше и бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, който в момента заема високи постове в "Роснефт" и ”Газпром”.  По традиция в церемонията участва и патриархът на Москва и цяла Русия Кирил, който по-късно в понеделник отслужи благодарствен молебен по случай встъпването в длъжност на президента Путин.
 
Путин постави ръката си върху конституцията и прочете клетва от 33 думи, с която обеща да служи на руския народ, да опазва правата и свободите му и да защитава руския суверенитет.
 
Встъпването му в длъжност бе известено с 30 оръдейни салюта. След като положи клетвата си, Путин, който е и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Русия, отиде на Съборния площад. Там той прие рапорт на командира на Президентския полк, който премина след това пред президента. Церемонията след това продължи с преминаването на почетния кавалерийски ескорт - 21 конници в униформи от времето на Отечествената война през 1812 г.
 
След като се закле той сравни Русия с птица-феникс, която се възражда от пепелта.
 
"За повече от хиляда години история Русия неведнъж се сблъсква с епохи на смут и изпитания и винаги се е възраждала като феникс, достигайки такива височини, които не биха били по силата на други, смятани за непостижими, а за нашата страна, напротив, ставащи нови трамплини, нови исторически позиции за по-нататъшен и мощен скок напред“, заяви Путин по време на церемонията.
 
Путин представи "Русия за хората" - страна, която дава възможности за реализация на всеки човек - като ключов ориентир на своята политика. По думите му Русия трябва да бъде съвременна и динамична и смело да посреща предизвикателствата, които ѝ отправя времето. Да даде повече поле за изява "на предприемачи, учени, хора на изкуството и всички, които се стремят към обновление".
 
Путин пак предложи Медведев за премиер
 
По-късно в понеделник Путин внесе в Държавната дума кандидатурата на Дмитрий Медведев за премиерския пост.
 
Преди това, съгласно Конституцията на Руската федерация, правителството в пълен състав връчи оставката си на президента, след като той встъпи в длъжност за нов мандат.
 
Премиерът и министрите преминават в статут на "временно изпълняващи длъжността" до съставянето на нов кабинет. 
 
В понеделник вечерта Медведев предложи за вицепремиери Максим Акимов, Юрий Борисов, Татяна Голикова, Олга Голодец, Алексей Гордеев, Виталий Мутко, Дмитрий Козак и Константин Чуйченко.
 
Акимов ще отговаря за транспорта, комуникациите и дигиталните технологии, Борисов - за отбранително-промишления комплекс, Голикова - за здравеопазването, Голодец - за културата и спорта, Гордеев . за селското стопанство, Мутко - за строителството и Козак - за енергетиката и промишлеността. Чуйченко е предложен за ръководител на Апарата на правителството.
 
За първи вицепремиер Медведев е предложил Антон Силуанов. Смята се, че той ще запази и финансовото министерство.
 
Медведев е президент на Русия от 2008 г. до 2012 г. и министър-председател от 2012 г. до 2018 г. Държавната дума ще обсъди още утре избирането му отново на поста.
 
Путин спечели президентските избори в страната на 18 март с 76,7 процента. Това бе най-високият изборен резултат за него, откакто дойде на власт, като при това той бе постигнат при по-висока избирателна активност в сравнение с предишния президентски вот, през 2012 г.
 
Церемонията по полагане на клетва от Путин бе предшествана от протести в събота, организирани по призива на опозиционния лидер Алексей Навални в десетки руски градове под мотото ”Путин не е цар”. Стигна се до много арести, като самият Навални бе задържан, а после - освободен.
 
 
 
Пропастта между бедни и богати 
 
Путин ще управлява до 2024 г. В  навечерието на церемонията той заяви, че ключовата задача през следващите години ще бъде чувствителното повишаване на доходите на руснаците и заяви, че страната се развива и върви напред.
 
Руските медии разпространиха в понеделник проучване на Общоруския център за изучаване на общественото мнение от първите дни на май. Резултатите сочат, че 82% от участниците одобряват работата на президента Путин. Този процент на одобрение се запазва от 2014 г., твърдят социолозите.
 
Неодобрението през последните няколко години се колебае между 11 и 13%.
 
Според социологическата агенция "Левада - център" най-сериозните оплаквания на руснаците от управлението на Путин е, че той не успя да преодолее голямото неравенство в страната, отбелязва ББС.
 
На дневен ред излиза въпросът кой ще е наследник на Путин
 
Още отсега анализатори вещаят сценарии какво ще се случи през 2024 г., когато изтече мандатът на Путин. По конституция президентът няма право на ново преизбиране, коментира Франс прес.
 
Руският лидер вече каза, че няма да променя основния закон, и анализатори се чудят кого ще посочи той за свой приемник и дали няма да се повтори сценарият от 2008 г., когато Путин стана премиер при президент Дмитрий Медведев, защото и тогава нямаше право след два мандата да се кандидатира за трети. В нощта на преизбирането си на 18 март Путин отговори на въпрос на журналист дали ще се кандидатира след края на мандата си с думите: "Шегувате ли се! Какво трябва да направя? Да остана тук до 100 години? Не."
 
Засега Путин не е дал индикация кой може да бъде евентуалният му приемник. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?