Царска депутатка стана зам.-министър в МРРБ

Народната представителка от НДСВ Петя Гегова е назначена за зам.-министър на регионалното развитие и строителството в екипа на министър Валентин Церовски, който доскоро също беше депутат от НДСВ. Премиерът днес е подписал заповеди за назначаване на още двама зам.-министри в МРРБ - Савин Веселинов Ковачев и Румен Михайлов Митов, съобщи правителствената пресслужба.

Също със заповед днес е освободен зам.-министър Иван Саев. Така Хасан Хасан от ДПС остана единственият зам.-министър от екипа на бившия министър- социалист Костадин Паскалев, който се подаде оставката преди два месеца.

Досегашната депутатка Петя Гегова е член на Политическия съвет на царската партия и отговаряше за разработката на паралелна стратегия за регионално развитие. Официалната стратегия се подготвяше от Костадин Паскалев, който твърдеше, че не среща политическа подкрепа за работата си.

Петя Гегова е родена на 22 февруари 1971 г. в Смолян. Завършила е право в Бургаския свободен университет. Специализирала е регионално планиране и мениджмънт на местните власти и общински асоциации в процеса на присъединяване на България към ЕС във Великобритания, Гърция, Белгия и САЩ. От юли 1995 г. до избирането ѝ за народен представител от листата на НДСВ в парламентарните избори през 2001 г. е била изпълнителен директор на Асоциацията на родопските общини. Владее английски, руски и немски езици. Омъжена, с две деца.

Румен Михайлов Митов е роден на 6 юни 1944 г. в Хисар. Дипломирал се е като строителен инженер във ВИАС. Специализирал е автомагистрална инфраструктура в Брюксел. Има дългогодишен опит в областта на инженеринга. Участвал е и е ръководил изготвянето на оферти за проектиране и строителство на административни, промишлени, туристически, здравни, инфраструктурни, спортни и др. обекти в страни като Алжир, Тунис, Мароко, Ливан, Либия, Кувейт, Конго, Нигерия, Йемен, Габон, Германия, Франция, Италия и България. От 1985 г. заема различни длъжности в "Техноекспортстрой", като от 1993 г. е заместник-генерален директор, а от 1996 г. генерален директор на компанията. От 1997 г. до 2000 г. е управител и съсобственик на консултантската и строителна фирма "Булгарконсулт холдинг" ООД. В периода 2000-2001 г. е заместник-началник външни инвестиции, капитално строителство и проектиране в ГУП, след това става главен изпълнителен директор на "ГБС Инженеринг" АД и от септември 2002 г. е главен секретар на ИА "Пътища". Владее френски, руски и английски езици. Женен, с едно дете.

Савин Ковачев е роден 17 декември 1961 г. в Пазарджик. Завършил е право в СУ "Св. Климент Охридски". От 1987 г. заема различни експертни длъжности, свързани с териториалното и селищното устройство. Работил е в Комитета по териториално и селищно устройство към МС (1987-1991г.), в Министерството на териториалното развитие, жилищната политика и строителството (до 1995 г.). До 1997 г. е началник на управление "Административно териториално деление и местно самоуправление" в същото министерство, преобразувано по-късно в МРРБ. До 1999 г. е началник на правния отдел в Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус. През следващите две години работи като адвокат в Софийската адвокатска колегия. От 1 септември 2001 г. е главен експертен съветник към парламентарната комисия по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство. Владее френски, английски, испански и руски езици. Женен, с две деца.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?