Цацаров и Маринов искат 5 г. затвор за фашизъм, антисемитизъм и оскверняване на флага

снимка БГНЕС

Главният прокурор и вътрешният министър подкрепиха настояването на еврейската организация "Шалом" за увеличаване на наказанията за проповядване на фашизъм, антисемитизъм, оскверняване на националните и европейските символи.

Сотир Цацаров, Младен Маринов и председателят на "Шалом" Александър Оскар са изпратили общи писма до парламентарните групи по този въпрос. Те настоявават разпространението на фашизма и антисемитизма, както и оскверняването на държавните и европейските символи да се наказва с до пет години затвор, вместо сегашното наказание от три години затвор.

"Повод за това писмо-обръщение към вас (депутатите), са няколко скорошни прояви на разпространение на фашистка идеология под различни форми. На пръв поглед те са изолирани, с невисока степен на обществена опасност и така невинаги са във фокуса на общественото внимание. B същото време обаче те са индикатор за опасна тенденция, която бавно, но сигурно ще прокарва своя път, ако не среща подобаваща реакция от органите на държавна власт в Република България", се казва в писмото.

След това се изброяват редица обезпокоителни случаи. На 21 април тази година полицията в Бургас намира множество разлепени цветни плакати с лика на Адолф Хитлер, върху които има свастика и емблема на български футболен клуб. Поне десет плаката са поставени по стените на Съдебната палата в морския град.

Извършителите не са особено интелигентни, защото са лепили плакатите без да използват маски. Те бързо са разпознати от видеозаписите, а при разпита са казали, че са ги купили от неизвестен човек в София. Разследването още не е приключило.

На 5 юни в Кюстендил полицията реагира на сигнал на кмета нa града Петър Паунов, който съобщава за разлепени печатни афиши с лика на генерал от Вермахта, представен в пълна униформа с нацистки знаци. Афишите обявяват публично мероприятие за следващия ден - 6 юни, което ще се проведе в Народно читалище "Зора". Събитието е под надслов: "Фердинанд Шьорнер - покорителят на линията "Метаксас".

Проявата е забранена от кмета на града, а местната прокуратура установява, че плакатите са разлепени от директора на читалището. При претърсванията са открити множество предмети, отново със символи на хитлеристката армия.

Ha 29 май 2018 година пред Съдебната палата в София, човек, който вече е подсъдим, запалва българското знаме и уринира върху него. Този човек има запис на деянието си и го качва в сайта си на 2 юни – Деня на Ботев.

В писмото до парламента Цацаров и Маринов казват, че сегашните наказания по никакъв начин не помагат за превенцията на такива случаи. Ако извършителят е пълнолетен и неосъждан, той при всички положения ще бъде освободен от наказателна отговорност.

"Нашето убеждение е, че подобна безнаказаност не трябва да продължава. Ние сме еднакво загрижени както от проявите на пропаганда на нацистка идеология, независимо от формата, под която тя се извършва, така и от посегателствата над националния флаг и герб", се казва в писмото до депутатите.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?