Цацаров нареди проверки на проблемите в БДЖ

Цацаров нареди проверки на проблемите в БДЖ

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди във вторник извършване на проверка на "БДЖ – Товарни превози" заради излъчен по Нова телевизия репортаж. Според заповедта на Цацаров проверката трябва да се извърши от Софийската градска прокуратура.

Ще бъдат проверявани твърденията за некачествен ремонт на локомотивите, сключване на неизгодни договори с външни изпълнители на ремонта, както и изплатени трудови възнаграждения без основание на лица, назначени формално в системата на БДЖ.

В хода на проверката ще бъдат изискани материалите от Нова телевизия, включително и неизлъчените записи. Ще бъдат снети обяснения и от длъжностни лица от БДЖ.

Преди два дни БСП поиска от транспортният министър Ивайло Московски да освободи цялото ръководството на БДЖ заради твърденията за злоупотреби в държавното дружество.

В телевизионно разследване бяха показани некачествени ремонти на локомотивите, извънреден труд на машинистите многократно над допустимите норми и назначени за служители на БДЖ футболисти, които не ходят на работа.

Транспортният министър Ивайло Московски вече обяви, че закрива футболния отбор на БДЖ. Той отрече да има корупция в дружеството и напомни, че от 850 млн. лв. дълговете на БДЖ вече са намалени на 330 млн. лв.

Изпълнителният директор на "БДЖ Товарни превози" Любомир Илиев призна, че действително имат проблем с кадрите и за последните години стотици машинисти са отишли да работят за метрото или в 14-те частни превозвачи. Причината е в ниското заплащане. Той каза, че извънредният труд в БДЖ е напълно доброволен и никой не е принуждаван да работи извънредно, ако не желае.

В разследването по телевизията бяха показани локомотиви, които скоро след като са излезли от депото за ремонт, отново се развалят. От 2016 г. е подписан договор за ремонти с външна фирма.

Ремонтите се правят в депо на БДЖ, с персонал на БДЖ, с техника, оборудване и пари на БДЖ, а накрая да се плати на частната фирма, каза Християн Кръстев, който е бивш изпълнителен директор на БДЖ.

Московски отговори, че благодарение на БСП е бил затворен последният завод за ремонт на локомотиви в България.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?