Цацаров пак погна кметицата на "Красно село"

Росина Станиславова, Снимка: БНР

Антикорпуционната комисия КПКОНПИ е започнала нова проверка срещу кметицата на "Красно село" Росина Станиславова. Срещу нея вече имаше две производства със заключението, че е в конфликт на интереси, защото е назначила себе си за ръководител на европроект за топъл обяд, както и дъщеря си за сътрудник.

Сега Станиславова се проверява заради подозрения за нарушения при обществени поръчки, фиктивни назначения и неправомерно разходване на пари "цел лично облагодетелстване и облагодетелстване на трети лица".

КПКОНПИ има данни, че районната община е сключила договор за ремонт на инфраструктурна мрежа. Има информация, че че било уговорено 10% от парите за непредвидени разходи да бъдат "върнати" към чиновник от общината чрез подставени лица в частни фирми, пише в съобщението на комисията. Общата стойност на поръчката е над 1.2 млн. лв.

Комисията проверява отново и проекта за патронажна грижа, по който вече бе установен конфликт на интереси. Този път става дума за зачисляване на лични автомобили, за които са плащани разходи, без те реално да са използвани за разнос на храна.

"Постъпил сигнал за изградена трайна практика в община "Красно село“, при която разрешения за строеж или други разрешителни, издавани от общинската администрация, се забавят умишлено, като впоследствие се търсят лични срещи със засегнатите лица", твърди още КПКОНПИ.

Другото подозирано нарушение е облагодетелстване на застрахователна компания и сключен договор с общината без обществена поръчка.

Към момента двете решения за конфликт на интереси срещу Станиславова не са влезли в сила. Кметицата ги обжалва пред административния съд. През миналото лято тя заяви, че няма намерение да върне десетте хиляди лева, които сама си беше дала като ръководител на проекта.

Станиславова беше избрана за районен кмет на "Красно село" с подкрепата на "Демократична България", но веднага след избухването на скандала коалицията свали политическото си доверие от нея.

Това е поредният кмет, срещу когото тръгва КПКОНПИ през последните дни. Вече бе обявено, че се проверяват поръчки на общините Варна и Стара Загора. За първия търг комисията директно каза, че е бил нагласен така че да бъде спечелен от определена фирма. Става дума за купуване на електробуси за 85 млн. лв. с европари.

Активността на КПКОНПИ съвпада с разговорите между четирите партии, подкрепящи бъдещото правителство, за реформа на комисията.

Споделяне

Още от България