С обещание за скорошна яснота по сигналите за злоупотреба в енергетиката

Цацаров: Прокуратурата не е комитет за народен контрол и прикриване на бездействие

Цацаров:  Прокуратурата не е комитет за народен контрол и прикриване на бездействие

Скоро ще стане ясно какво се случва по повод подадените редица сигнали за злоупотреби в енергетиката, каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет в четвъртък. В същото време той обърна внимание, че "прокуратурата не е  читалня, нито комитет за държавен и народен контрол и не е моя работа да укротявам политиците". "Прокуратурата не е орган, с който всеки друг държавен орган може да прикрие бездействието си", каза още държавният обвинител и се зачуди какво са свършили контролните органи към ведомствата, които му внасят редица документи за четене.

 

"Прокуратурата прави каквото се налага, и съвсем скоро ще се разбере, сигналите са много", обяви обвинител номер едно. Той каза, че предишния ден е получил и сигнала на ГЕРБ за бездействие на Министерството на икономиката и енергетиката по осигуряване на доказателства за нуждите на защитата на българската позиция по заведеното от руската "Атомстройекспорт" арбитражно дело срещу "Националната електрическа компания" заради поръчано и неплатено оборудване на спряния строеж на АЕЦ "Белене".

 

"Дали е така или не, ще бъде проверено", каза Цацаров. Той обясни, че в сигнала на ГЕРБ не са приложени доказателства, а само изпратен от консултанта по защитата "Уайт енд кейс". "С имейла консултантската фирма алармира министерството, че 25-ти октомври е крайният срок за ангажиране на доказателства от българската страна и с оглед правилата на Арбитражния съд, преминаването на този срок, отново с бездействие, ще доведе до тежки последици за България. Дали Министерството на икономиката е предприело действия или не, ще бъде обект на проверката", заяви главният прокурор.

 

"В скоби ще кажа, че договорът с тази консултантска фирма е предмет на досъдебно производство, относно неговата изгодност", посочи още той.

 

Тази проверка е част от разследването срещу бившия изпълнителен директор на "българския енергиен холдинг" Михаил Андонов за нанесени от него стопански щети на държавното дружество със сключени неизгодни договори.

 

В последно време прокуратурата буквално е затрупана от сигнали за нарушения в областта на енергетиката, заради което в четвъртък Цацаров призова държавното обвинение "да не се превръща в читалния".

 

През април прокурор №1 заяви, че се водят пет мегадела за безстопанственост в енергетиката, след които са проверката на Андонов, на сключените дългосрочни договори за изкупуване на тока от ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3, на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за безстопанственост при определяне на тарифи за включване на възобновяемите източници в мрежата, както и на самите електроразпределителни дружества.

 

В началото на септември прокуратурата съобщи, че разследва и присвояване на 18 млн. евро покрай строежа на АЕЦ "Белене", а в началото на тази седмица министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнов внесе сигнал и за източване на енергетиката с 230 млн. лв. заради покрай договорите за поддържане на студен резерв за балансиране на системата

 

В края на на миналата седмица председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Марводиев сезира обвинението за щета от 87 млн. лв. покрай продажбата на миноритарния държавен дял в електроразпределителното дружество ЕВН на контролираната от него фондова борса

 

"Преди време бях запитан - дали съм получил сигнал от Стоян Мавродиев, от него съм получил 7 или 8 сигнала, и по всеки сигнал е възложена проверка, по сигналите за "Белене", сигналите за енергетиката", заяви Цацаров. По думите му още няма резултати по проверката за студения резерв.

 

От думите на Цацаров стана ясно, че председателят на КФН е изпратил и сигнал за клевета срещу друг член на комисията. "Логично ли е председател на държавен орган да изпраща сигнал до прокуратурата срещу членове на същия орган за извършени от тях престъпления от частен характер, при положение, че всеки знае, че прокуратурата се занимава с престъпления от общ характер?", попита главният прокурор.

 

"Имайте търпение ден-два, може би ще разберете, че правим това, което трябва да правим. Но всичките тези доклади са върнати с моя резолюция обратно - да се посочи причината, поради която се изпращат в прокуратурата, и ако изпратилият ги орган, министър, председател на държавна агенция има твърдения за извършени престъпления, да бъде така добър да ги посочи, а не просто да представя материали за четене на прокурорите", заяви още Цацаров.

Споделяне

Още от България