Прокуратурата и МВР вече проверяват сигнала срещу Дянков, Трайков и "Булброкърс"

На бившия икономически министър му е неудобно да коментира "опитите на притеснени висши държавни служители да спасят кариерата си"

Прокуратурата и МВР вече проверяват сигнала срещу Дянков, Трайков и "Булброкърс"

Прокуратурата вече се е заела със сигнала, подаден от шефа на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев срещу бившите министри на финансите и икономиката – Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и срещу инвестиционното дружество "Булброкърс" ЕАД, заради продажбата на 33-процентния държавен дял в електроразпределителната мрежа, управлявана от ЕВН. На МВР е възложена проверка по повод твърденията на Мавродиев, че държавата е била ощетена от борсовата сделка.

 

Това обяви пред Mediapool в петък новоназначеният говорител на главния прокурор Сотир Цацаров Румяна Арнаудова. По думите ѝ казусът е от компетентността на Софийската градска прокуратура (СГП).

 

Сигналът на Мавродиев срещу Дянков, Трайков и "Булброкърс" на Иво Прокопиев, който е сред издателите на вестник "Капитал", дойде след публикация на изданието, свързваща шефа на КФН с делото на Софийския градски съд (СГС) срещу осъдения за пране на пари и сочен от МВР за "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо.

 

Държавното обвинение смяташе да разпитва Мавродиев по делото заради данни, че пари на Брендо са препирани през офшорни компании, които са били регистрирани от фирма на Мавродиев преди да стане шеф на КФН. Изненадващо обаче прокурорът по делото Мариана Станкова се отказа от намерението да призове държавния служител като свидетел.

 

Информацията за призоваването на Мавродиев по знаковия процес бе публикувана от Mediapool през февруари т.г., като тогава от КФН упражниха сериозен натиск върху медиите да не отбелязват по никакъв начин случаят. Самият Мавродиев дори отричаше да е бил призоваван като свидетел, а после твърдеше, че делото срещу Брендо няма никакво отношение към него и възразяваше "срещу всякакви медийни спекулации, които замесват името и личността ми, както и досегашната ми дейност с това дело".

 

Преди месец Mediapool запита СГП дали има образувани проверки и дела срещу Иво Прокопиев и Стоян Мавродиев. От държавното обвинение обявиха, че проверки срещу издателя няма, но има една срещу шефа на КФН по сигнал, подаден миналия месец. От прокуратурата обаче отказаха да уточнят за какво е проверяван шефът на КФН.

 

"В случая дори ми е неудобно да коментирам опитите на притеснени висши държавни служители да спасят постовете и кариерата си, особено когато са гарнирани с професионална неграмотност (подобна на собственика на тефтерче от една друга държавна комисия)", коментира даването си на прокурор заради сделката с акциите на ЕВН бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който преди това бе прокурист на електроразпределителното дружество.

 

В изявление до медиите Трайков припомня, че борсовата сделка за остатъчния държавен дял от ЕВН е извършена на аукцион според проспект, одобрен именно от Комисията за финансов надзор, чийто ръководител е Мавродиев. "Проспектът пък е изготвен от инвестиционен посредник, избран от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Очевидно, че ролята ми като министър се изчерпва с функцията на принципал на държавния дял, преди започване на процедурата от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и няма нищо общо с нейното осъществяване", посочва Трайков.

 

Той обяснява още, че "за да бъдат избегнати каквито и да е спекулации с факта, че EВН беше предишният ми работодател, а и защото ставаше дума за сделка на организирания капиталов пазар, текущото наблюдение и рекламирането и пред потенциални инвеститори в чужбина бяха поети от екипа на Министерството на финансите".

 

"Все пак ако експертите на КФН действително са констатирали такава мащабна пазарна злоупотреба, възникват въпроси, чиито отговори много бих искал да знам и аз", продължава бившият министър. Той пита как е изчислен размерът на щетата за държавата и какъв е резултатът от анализа на други приватизационни сделки, извършени чрез борсата.

 

Възможно ли е това да се случи на Българската фондова борса и какво е направила КФН като неин регулатор, за да предотврати подобни злоупотреби, иска да знае още Трайков. Той се интересува възможно ли е от машинации да са пострадали и хилядите институционални и дребни инвеститори, вложили пари чрез многобройните първични публични предлагания на Българската фондова борса.

 

"Ще поеме ли г-н Мавродиев отговорността за клеветенето на хора и компании, ако не е прав, и за несвършената си работа, ако е прав? Или това ще си остане поредната илюстрация за подхода на задкулисието в момент, когато обществото деветдесети ден се бори за осветляването му", завършва изявлението си Трайков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?